içinde ne olduğu belli
yok karıştımı,süt tozumu jelatinmi şumu bumu değil
bildiğin yağlı süt
5litre sütü ocağa alıyorum
kaynamamalı el yakmayacak ısıya gelince yoğurt mayalamaktan daha soğuk
içine1çay kaşığı peynir mayası döküp karıştırıp kapatıyoruz
üzerini örtüp3saat bekliyoruz
3saat sonunda açıp üzerine elimizle bi çizik atıyoruzki suyu çıksın
sonra bunu bez bir keseye döküyoruz
bez kesenin üzerine ağır bişey koyup suyun iyice çıkmasını bekliyoruz1-2saat sonra tamamen süzülüp şekil alan peynirimiz hazır
kesip alıyoruz
normalde bu şekilde yapıp tuzlu salamurada bekletilir
bir kış boyunca yenilebilir
ama ben hemen tüketmek için bir tencereye tuzlu su kaynatıyorum
peynirlerimi bu suya bandırıp30sn kadar durup çıkarıyorum
kavanoza alıp kalan suyu üzerine döküp kapatıyorum
kaynadığı için içindeki mikroplar ölmüş oluyor güvenle tüketiyoruz
ayrıca peynirin ilk keseye alırken suyunu ziyan etmiyoruz
osuyla hamur yoğuruyoruz peyniraltı suyu olduğu için hamur işleri çok güzel oluyor hatta ben makinada ekmek yaparken kullanıyorum
çok uzun oldu ama inanın yapması daha kısa ve kolay
5litreden700-750gr peynirim oluyor
afiyetle kalın sevgiler
mutfaktan not:
sorular geldiği için yazıyorum
marketlerde hangi reyonda inanın bilmiyorum ben ilçede küçük bi marketten aldım
ama öğrenip yazacağım sizler için
maya olmadan olmuyor
bikaç arkadaşım maya yerine1-2yemek kaşığı sirke kullandıklarını söylediler ama ben denemedim o sebeple olur diyemem.mutlaka olmuştur arkadaşlarım denemiş ama kıvamı konusunda size bilgi veremem
ben5litrelik yaptığım için hemen tüketiyoruz uzun süre kalmıyor
cam kavanozda dolaba kaldırıyorum
1litre suya2-3yemek kaşığı tuz koyup kaynatıyorum
ama kışa hazırlanan peynirler daha tuzlu olur ve akşamdan yenecek miktar suya ıslatılırdı öyle hatırlıyorum
annem sağlığını kaybettiğinden beri yapılmadı
bikaç yıldır benyapıyorum ama öyle hemen tüketecek miktarda
inşlh sorularınıza cevap verebilmişimdir
süt çok sıcak olursa peynirimiz çok azçıkıyor
yapabileceğim başka bişy olursa inşlh yardımcı olurum
not:izleyicilerimden sevgili şaziye hanım peynirimi yaptığını çok beğendiğini fakat kaynama sırasında süreyi2dk tuttuğu halde peynir dilimlerinin içlerinin ısınmadığını söyledi
benim dilimlerim ince ve küçük olduğu için sorun yaşamadım
mutfağımda denedim ve kendi yapım aşamalarımı ekledim
kimse sorun yaşasın istemem
tekrar yazıyorum ben peynir konusunda usta değilim annemlerden çevremden sorup öğrendiğim ve sizlerle paylaştığım bir yazı
zaten yazımda paylaştığım gibi bu peynir tuzlu suda salamura yapılır ve uzun süre tüketilir.ben peynir yapımını anlattım burada
ben hemen yemek için kendim böyle bi yöntem denedim bunuda paylaştım (şüphe duyarsanız bu hemen yeme kısmını denemeyin uzun süre saklayın)
geçen kış sevgili arkadaşım ve karşı komşum (du)nanemaydonoz ile bir kış boyu yaptık ve yedik problem olmadı inşlh kimse problem yaşamaz
Canım çok faydalı bir yayın olmuş, ellerine sağlık. peynir mayasını nereden alıyorsun?
YanıtlaSilPeynir mayasını nereden alabiliriz ben çocukken anneannemde yapardı hemde kendi ineğimizin sütüyle yanlış hatırlamıyorsam o zamanlar eczaneden aldık derlerdi şimdi nerede bulabiliriz...
YanıtlaSilyıldızcım peynir mayasını marketten aldım marketlerde bulabilirsin ama bulamazsan ben gönderebilirim sana
YanıtlaSilelifcim aynı şekilde marketler var ama bulamasanız ben yollarım
2 dönem süt ürünleri dersi gördüm salamura olayı pek dikkatimi çekmedi herhalde ozamanlar. bu 750 gr peyniri nekadar suda nekadar tuzla kaç ay salamura ediyoruz normal şartlarda. Camdamı plastik kaptamı ışık görmiycek bir yerdemi. Yardımcı olursanız yarın alıp yapayım hemen. Şimdiden teşekkürler.
YanıtlaSilAyy çok heveslendim şimdi..Bu peynirin mayası falan önemlimi yani güzel yağlı bir peynir olması açısından..Yapmak istiyoruum.Açık süttenmi yapılıyor?..
YanıtlaSilharikasın canım ya ellerine sağlık afiyet şeker olsun sevgiler selamlar
YanıtlaSilmarketlerin hangi reyonunda satılıyor acaba
YanıtlaSilbende yeni aldım.marketlerde kremaların ,sütlerin olduğu reyonda bulunuyor ama bazen dip köşelerde kalmış olduğunda göremiyebilirsiniz..çalışanlara sormanız hem vakit kaybetmenizi hemde gereksiz arayışınızın önüne geçicektir...ben bulunca altın bulmuş gibi sevindim ve şimdi kaşar peyniri yapıcam..inşallah..:))
SilÇok iyi ellerine sağlık..Ben geçen yaz denemiştim ama 5 kilo sütten 250 gr peynir çıktı çok uğraştırıcı..Senin daha fazla çıkmış,birde bu tarifi deneyeyim..Teşekkürler:)
YanıtlaSilTebrik ederim ,güzel bir şey kendi peynirini yapabilmek. Çokta güzel görünmüş.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilMelisam ne güzel bir paylaşım bu kadar yalın bir anlatımla cesaretlendim yapmazmıyım ben.
YanıtlaSilEllerine emeğine sağlık canım.
Harikasın..
Sevgiler..
çOK GÜZEL ÇOK AÇIKLAYICI BİR YAYIN OLMUŞ. Teşekkürler.
YanıtlaSilTeşekkürler Meliscim şişenin resmini koyduğun iyi olmuş marketlerde bulunuyorsa sorun değil mutlaka bulurum olmadı görevlilere sorarım olmadı senden isterim :))
YanıtlaSilTeşekkürler....
Canim afiyetler olsun lezletli ve nasil da güzel olur kahvaltida emeklerine saglik .Peynir mayasi almaydada satiliyor artik Türk marketlerinde .Size afiyetler olsun sevgiler öptüm.
YanıtlaSilpeniriniz çok güzel olmuş ama ben sütü kaynatıp sütün üstü kaymak tutunca alıp ani şoklama ile sogutuyorum. bakterilerin ölmesi için bunu kurstan ögrendim.5 lt süte 1 yk maya 1 yk yogurt koyuyorum peynir marketten almış gibi oluyor.denemenizi tavsiye ederim.sizden ricam örgü beynirini denedigseniz yazarmısınız?
YanıtlaSilnuray hanımcım sizinkide güzel en azından tamamen sağlıklı
YanıtlaSilsıkıntısız yenilebilir
teşekkürler
örgü peyniri yaptım ben beğendim evdekiler ve eşimde sevdi
onuda yayına vereyim en kısa zamanda
teşekkürler sevgiler
Melisa canım bugün tarifinle harika bir peynirim oldu.Annemden tam not aldı.Çok teşekkür ederim güzel tarifin için.Çok öpüyorum canım
YanıtlaSilmerhabalr bende evde peynir denemeleri yapıyorum ancak maya ile olanda sütü kaynattığım için iyi sonuç alamadım. ama içine yogurt kaynatarak kestirip elde ettiğim yoğurt var çok lezzetli oluyor tazesinide tüketiyoruz salamura yapıpta dolapta bekletiyorum harika oluyor. şimdilerde çömleğe basıp tulum peyniri yapacağım çömleğimi aldım şimdi peynirleri yapmaya sıra geldi
YanıtlaSilmerhaba melisa hanım. peyniri mayalayıp suyunu süzdükten hemen sonra mı kaynar suya atıyoruz yoksa aradan belli bi vakit geçse de olur mu. kullandığınız tuzlu su salamura mı yoksa normal yemeklik tuz mu. ve de peyniri sıcak suya batırıp çıkarttıktan hemen sonra tüketebilir miyiz yoksa aradan belli bir vakit geçmesi şart mı. ayrıca peynir hangi şartlar altında ne kadar dayanıyor. sizi soru yağmuruna tuttuğumun farkındayım ama peyniri mayalayıp süzdüm şimdi nasıl devam etmem gerekiyor bilemedim yardımcı olursanız sevinirim.
YanıtlaSilnuray hanımcım peynirimiz iyice süzülünce keseden çıkarıp tuzluy kaynar suya atıyorum
YanıtlaSilbelli bi vakit derken isterseniz kaynar suya atmadan tuzlu su ile kavanozlara koyup dolapta saklayabilir siniz ama hemen yiyemezsiniz
peyniri kaynatıp saklama kaplarına alıyorum hemende yenilebilirmiş çünkü kaynadığı için içindeki zararlı şeyler yok oluyormuş(uzmanlarına sordum)
ben fazla miktarda yapmadığım için bier haftalık yapıp tüketiyorum
peynirim bitmeden yapıyorum önceki yaptığım bitane kadarda yeni peynirim biraz beklemiş oluyr
salamura yapıp yıl boyu saklarlar bizim burada peyniri
ayrıca salamuralık tuz kullanıyorum
fazlaca tuz alıp salçaya,turşuya ve böyle peynire kullanıyorum
umarım cevaplarım işinize yarar teşekkürler
yine beklerim
iyi ramazanlar
Merhaba tarifinizle 2-3 defa peynir yaptım , çok ta severek yedim ve en çocuklarıma da yedirdim. Ama son yaptığımda kaynar suyun içinde haşlayıp sterilize ettiğimi sandığım peynir dilimini sudan çıkarır çıkarmaz kestiğimde ısının hiç peynirin içine işlememiş olduğunu, peynir diliminin içinin soğuk kaldığını gördüm. Hatta ben sizin yazdığınız gibi 30 saniye değil 2 dakika kadar tuttum kaynar suda. Yani bu sterilize yönteminin pek sağlıklı olmadığını en azından peynirin içine ısının işlemesi için daha fazla kaynatılması gerektiğini söylemeliyim. En küçüğü 2 yaşında olan çocuğumda dahil olmak üzere hepimiz yemiştik ilk yaptıklarımdan nasıl olsa kaynarsuya daldırdık diye güvenerek. Fakat son yaptığımı yemeye cesaret edemedik. İnşallah hiçbirimiz hasta falan olmayız, özellikle brucella ile ilgili şeyleri okuyunca korkum iyice arttı. Tarifinizi gözden geçirin lütfen en azından kaynattığınız peyniri kesip içinin ısınıp ısınmadığını kontrol edin aman kimse hasta olmasın. Saygılar.
YanıtlaSilşaziye hanımcım bloğunuzada cevap bıraktım zaten ama burayada yazayım
YanıtlaSilpeynir dilimlerim inceler resimde yakın çekim olduğu için kalın görünebilir ama birparmak kadar diyeyim
ve kaynattığım zaman o sürede peynir dilimlerim erimeye başladılar ozaman siz kaynama süresini uzatın biraz daha
üzüldüm
Kesilen peynirleri kalıp olarak kaynatmayın, önce mutfak robotu ile parçalayın, lor peynir şeklinde ufalsın, sonra kaynatın. bununla ilgili yazılar ve videolar da var...
YanıtlaSilmercan başta kaynatılırsa mayayla tutmazmış.o sebeple baştan kaynatılmadan mayalıyoruz
SilSütü 5 dk kaynatıp sonra maya yapacak isiya gelecek kadar bekleyip mayalasak olmaz mı. Peynir olduktan sonra kaynatmaya gerek kalır mı. Teşekkürler
YanıtlaSilmerakla okudum elinize saglik faydalı bir sayfa bakalım maya bulursam bende deneyecem hiç olmazssa kendin yapınca içinde ne oldugu belli teşekkürler
YanıtlaSil