13 Ocak 2011 Perşembe

PORTAKALLI LEZZETLER

SEVGİLİ YILDIZIMetkinlik hazırladı
canım sayende bende portakallı tarifleri bi başlıkta topladım
etkinlik bitmeden yapıp göndermek istediğim tariflerimde var yetiştirebilirsem onlarıda hazırlayacağım
şimdilik bunlar var



PORTAKAL JÖLELİ ETİ CİN KEK





hamuru klasik tart tarifim

kremasıdaportakal jölesi
üzerine dr.oetker süslerden
..................................................
PORTAKAL KASESİNDE PORTAKAL PELTESİ

tarifi şöyledir:
2 bardak portakal suyu
1/2su bardağı su
3-4yemek kaşığı toz şeker
bağlamak için2yemek kaşığı dolu dolu nişasta

portakal suyunu ,suyu ve şekeri karıştırıp kaynatıyorum
diğer tarafta nişastayı suyla ezip kaynayan meyve suyunu bağlıyorum
hemen ardından kaselerin içleri doluyor
ben hindistan cevizi serptim ama üzerine bir dilim kivi,veya portakal yanına rulokat gofretle servis yapılırsa dahada güzel olacaktır
.......................................
PORTAKALLI PAMUK KEK



malzemeler:
4yumurta
1su bardağı toz şeker
2su bardağı un
1kabartma tozu
1portakal rendesi
2yemek kaşığı sıvı yağ
1/2kahve fincanı su
1/2kahve fincanı portakal suyu(türk hakve fincanı)
ıslatmak için :
2 su bardağı portakal suyu
yeteri kadar şeker
üzerine şanti

kekimize yumurta ve şekeri çırparak başlıyoruz
sonra sırayla portakal suyu,su,portakal rendesi,sıvı yağ ekliyoruz
en son un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırıp yağlanmış tepsiye alıyoruz

portakal suyunu şekerle tatlandırıp pişen kekin üzerine kekimiz sıcakken döküyoruz
kekimiz soğuyunca üzerine şanti sürüyoruz
dinlenince servise sunuyoruz

.....................................



malzemeler:
3yumurta
1su bardağı toz şeker
1su bardağı süt
1su bardağı sıvı yağ
2su bardağı irmik
1,5su bardağı un
kabartma tozu
1tüm portakal kabuğu rendesi

2.kat için:
2-3yemek kaşığı kakao
1çay bardağı hindistan cevizi

üzerine:şanti

şerbeti:3subardağı şeker
3,5su bardağı su
bikaç damla limon suyu

hazırlanışı:
yumurta ve şeker güzelce çırpılır
ardından sırayla süt,sıvı yağ eklenir
irmik ve kabartma tozu karışımı birlikte döküp unu yavaş yavaş ekleyelim,en son portakal rendesini ekleyiphamuru hazırlıyoruz
birden unu boca etmeyin
un az gelirse az daha eklenebilir
hamur kek kıvamında olmalı
yağlanmış fırın tepsisine döküp kızarana kadar pişirin
pişen keke ılınınca soğuk şerbet dökülür
tepsinin uzun tarafından dört parmak kadar kesip parça parça başka bi baka alınır
bu hamurun üzerine kakao hindistan cevizi ekleyip kaşıkla güzelce karıştırıp diğer tepsidki tatlının üzerine güzelce yayılır
istediğimiz şekilde dilimleyip üzerlerini şanti ve mevsim meyveleriyle süslüyoruz
not:fırın tepsim mini fırın tepsisi
...........................
PORTAKALLI BİSKÜVİ




malzemeler
125gr terayağı
1su bardağından iki parmak eksik pudra şekeri
1yumurta
1portakal kabuğu rendesi
1/2çay kaşığı karbonat
aldığı kadar un
üzerine dilenirse eritişmiş çikolata
hazırlanışı
oda ısısındaki yağ ve şekeri karıştırıp yumurtayı ekledim
un ve karbonatı ilave edip ele yapışmayan bi hamur olana kadar yoğurdum
en son rende portakalları ekleyip hamurumu hazırladım
hafifçe nişasta seprtiğim tezgahta ince açıp kalıpla kestim
185cde hafifçe pembe şekilde pişirdim
soğuyan kurabiyelerin üzerine çikolata ile çizgiler yapıyoruz
......................................
PORTAKALLI PİRİNÇ TURTASI




Malzeme Listesi :
1su bardağı pirinç
2su bardağı süt
2-3 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
kreması için: 2 paket krem şanti 1 su bardağı soğuk süt 1 /2çay bardağı pudra şekeri(damak zevkinize kalmış istersenizşantinin şekeriylede yetinebilirsiniz) 1 paket labne peyniri
Yapılışı :
öncelikle yıkanan pirinçleri sütle beraber ocağa alıyoruz kaynamaya bırakıyoruz şekerini ekleyip pirinçler yumuşayana kadar pişiriyoruz pirinçler istenen kıvama gelince tarcınıda ekleyip varsa kelepçeli bir kalıba yoksa yuvarlak başka bir kaba alıyoruz soğuması için dolaba bırakıyoruz diğer tarafta şantiyi sütle çırpıyoruz peyniride ilave edip çırpıyoruz .dolapta soğuyan pirinç tabanının üstüne kremayı döküyoruz üzerini portakal dilimleriyle süsleyip dolaba gönderiyoruz donduktan sonra dilimleyip servis yapabilirsiniz afiyetler olsun
........................................
PORTAKAL SEPETİNDE KEREVİZ SALATASI



Malzeme Listesi :
1 orta boy kereviz


1 çay bardağı dövülmüş ceviz


2 diş sarımsak


1/2 çay bardağı sıvı yağ


1 çay kaşığı tuz


1 çorba kaşığı mayonez


2 çorba kaşığı yoğurt


sepet için içi alınmış portakallar
Yapılışı :
Kerevizi güzelce soyup temizle. rendele, bir limonu sık ve içine rendelenmiş kerevizleri koy. Mayonezi, yoğurdu, sarımsağı, yağı, cevizi, tuzu karıştır. Limonun içinden kerevizleri al ve suyunu iyice sık, karışıma ekle. hazırladığın portakal sepetlerine paylaştır maydonozla süsleyip sevise sunabilirsin 
............................................
PORTAKALLI KEK


3yumurta
1cup şeker
1/2cup sıvı yağ
1su bardağı portakal suyu
1fincan yoğurt(türk kahve fincanı)
1paket kabartma tozu
portakalrandesi(ben eklmemiştim koku çok yoğun değildi.diğer seferebol portakal kabuğu rendesi ekleyeceğim)
2-2,5 su bardağı un
klasik kek hamuru gibi hazırlanacak.şeker ve yumurta çırpılıp diğer sıvılar eklenecek.eleğe kuru malzemeler alınıp sıvı karışıma eklnecek
unu yavaş yavaş ekleyin .hepsi fazla olabilir.her una göre değişebiliyor
kalıba alıp190cde pişirin
....................................................
PORTAKAL KREMALI MERENGLİ TURTA





Malzeme Listesi :
2,5 su bardağı un
150 gr margarin oda sıcaklığında
yarım su bardağı toz şeker
yarım paketten biraz fazla kabartma tozu
2 yumurtanın sarısı
krema malzemesi: 2su bardağı portakal suyu 2 yemek kaşığı silme nişasta 2-4 yemek kaşığı şeker(portakalın tadına göre az veya çok konulabilir)
mereng için -4 adet orta boy yumurtanın akı
150 gr tozşeker














l ilk olarak unu geniş bir kaba koyun. ortasını açıp 150 gr margarini, yarım su bardağı toz şekeri, yarım paketten biraz fazla kabartma tozunu ve 2 yumurtanın sarısını ekleyin. tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun yoğurulan hamuru tart kalıplarına yerleştiriyoruz.180cde pişirmeye bırakıyoruz. onlar pişerken kremayı hazırlıyoruz portakal suyunu şekeri ve nişastayı tencereye alıp karıştırıyoruz topak kalmamasına dikkat ediyoruz.sonrasında karıştırarak kıvam alana kadar pişiriyoruz akıcı bir kıvamda olmalıdır. pişen ve ılınan turtaların üzerlerine eşit şekilde kremadan paylaştırıyoruz.soğuması için bırakıyoruz bir süre oda ısısında sonra dolapta durursa iyi olacaktır o soğurken biz merenge geçelim yumurta beyazlarına bir fiske tuz atıp mixerle karıştırmaya başlayalım uzunca karılştırdıktan sonra bembeyaz köpük gibi olmalı yavaş yavaş şekeri ekliyoruz bu arada karıştırmaya devam ediyoruz.şanti görüntüsünde olduğunda tamadır turtaların üzerlerine kaşıkla koyup şekillendiriyoruz .150cde üzerleri pembeleşene kadar bekletiyoruz çok çabuk kızarıyor mutfaktan bir süre ayrılmayın derim ben sonrasında sadece soğuması bekliyoruz servise hazırdır afiyetler olsun
...............................................
PORTAKALLI BADEMLİ MANTI TATLISI



Malzeme Listesi :
1SU BARDAĞI PORTAKAL SUYU 
1SU BARDAĞI SIVI YAĞ 
1PAKET KABARTMA TOZU 
1/2PORTAKAL KABUĞU RENDESİ 
ALDIĞI KADAR UN 
YETERİ KADAR BADEM 
ÜZERİNE HİNDİSTAN CEVİZİ 
ŞERBETİ:
2,5SU BARDAĞI SU 
2,5SU BARDAĞI ŞEKER 
2-3DAMLA LİMON SUYU
Yapılışı :
ŞERBETİ KAYNATIP SOĞUMAYA BIRAKIYORUZ. HAMURU YOĞURUP UNLANMIŞ ZEMİNDE YARIM CM KADAR AÇIYORUZ.AÇILAN HAMURDAN KÜÇÜK ÇAY BARDAĞIYLA PARÇALAR KESİP ORTASINA BADEMİ YERLEŞTİRİYORUZ.HAMURU KENARLARINDAN UÇLARINI BİRLEŞTİRİYORUZ. 180-190CDE KIZARANA KADAR PİŞİRİYORUZ.TATLILAR HAFİF SOĞUYUNCA SOĞUK ŞERBETİ DÖKÜYORUZ.ŞERBETİNİ TAMAMEN ÇEKTİKTEN SONRA HİNDİSTAN CEVİZİYLE SÜSLEYİP SERVİS YAPIYORUZ
....................................

İNCİRLİ TARTOLETLER

MALZEMELER:


150 gr. tereyağ
1 adet yumurta
1çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
1/2 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
aldığı kadar un
iç malzemesi:
15-20adet incir
3-4 yemek kaşığı şeker
1elma rendesi
1portakalkabuğu rendesi
1çay bardağı ceviz


üzerine pudra şekeri


HAZIRLANIŞI
...................
incirleri minik minik doğruyoruz eğer incirlerimiz sert ise çok az suyla kısa birsüre haşlıyoruz.benim incirler yumuşaktı ve gerek kalmadı
incirlere elma rendesi portakalkabuğu rendesi ve şekeri ekleyip kısık ateşte şeker eriyip incirler suyu çekene kadar pişiriyoruz.dilerseniz bu aşamada tarçın ekleyebilirsiniz.
malzemeyi ocaktan alıp iri parçalar halindeki cevizi ekleyip soğumaya bırakıyoruz


hamuru çok uzun süre yoğurmamaya dikkat ederek oda ısısındaki yağla şekeri ardından sırayla sütü vanilya kabartma tozu ve un karışımını en son portakal kabuğu rendesini ekleyip yoğuruyoruz
hamuru eşit şekilde tart kalıplarına yayıyoruz.üzerine soğuyan inciri eşit şekilde pay ediyoruz.üzerlerine kalan hamurdan yarım cm kadar açıp şeritler halinde kestikten sonra iç harcın üzerine kafes yapıyoruz.
190cde çok kızarmadan pişiriyoruz
tamamen soğuyunca üzerine pudra şekeri eliyor ve servise sunuyoruz



10 yorum:

  1. ben bunların hangisine bakacağımı şaşırdım arkadaşım.hepsi birbirinden güzel olmuş.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. hepsi birbirinden güzel ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. ahhhh çok fena her yer tatlı tatlı! akşam akşam insan kendinden geçer:) uyumak gerek tatlı yok yok:)

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar tarifleriniz cok güzel ellerinize saglik, paylasim icinde cok tesekkürler,
    sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  5. Zuzum sen ne yapmışsın böyle :))
    hepsi nefis ellerine sağlık canım
    hepsi bana demi bunların :))
    bak alıyorum haaa

    çok teşekkür ederim canım....
    Pazartesi hepsi yayında olacaktır ....
    Sevgiler.........

    YanıtlaSil
  6. hepsi harikaa...
    ama cinkek bambaşka..
    ellerinize sağlık dolu dolu bir katılım yapmışsınız tariflerinizden derleme zannedersem harika olmuşlar:)

    YanıtlaSil
  7. Hepsi birbiirndne güzel ya ....

    Portakalın içine giripte güzelleştirmediği bir lezzet tanımıyorum...

    Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir blog ama ben izlemeye alamadım bir türlü nevbar da yok yukarı da? Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. hepsi birbirinden güzel canım ellerine emeğine sağlık sağlıkla kal:)

    YanıtlaSil
  10. merhabalar..
    tarifleriniz hepsi birbirinden harika..ellerinize sağlık..
    ben 61. porselen demlik çay saati ev sahibi merakiyidir.. etkinliğimiz devam ediyor katılımızı bekliyorum sevgiler

    http://merakiyidir.blogcu.com/

    YanıtlaSil

yorumlarınızı benim için çok değerli.
çok teşekkürler .
yine beklerim

Klima, Soğutma Uzmanından Alınır