3 Ekim 2009 Cumartesi

PROFİTEROL



profiterol duyunca bile ismi insana çok hoş geliyor
kaçyıl öncede forumda sevgili yeşimden/ alıp yapmıştım bu tarifi
deneyin bence çok güzel oluyor
aynen sevgili yeşimin anlatımıyla tarifimiz ve malzemelerimiz aşağıda
bu arada bir not:bu tarifi benden alıp yapanlar oldu tabi memnun olanların yanında hiç beğenmeyenlerde oldu
sorunları hamurun incecik olması
söylenilen şartlara uyulmazsa hamurumuz malesef çöküyor.bunuda belirteyim şimdiden

malzeme listemiz
:1/2 paket margarin
1 su bardağı su
1 su bardağı un(elenmiş)
1 tatlı kaşığı şeker (fırında güzel kızarmasını sağlar)
1/2 çay kaşığı tuz(lezzet verir ve hamurun tadını belirginleştirir)
4 iri boy yumurta

krema:
3 su bardağı süt( bardak 200 ml lik olucak )
2 türk kahvesi fincanı şeker
1 yemek kaşığı silme nişasta(mısır)
2 yemek kaşığı un (tepeleme olucak )pişirip soğutuyoruz.
içine 1 paket vanilya2 yemek kaşığı pudra şekeri50 gr margarin koyup köpük köpük olana dek çırpıyoruz...


çikolata sosu:.

1 su bardağı süt (200 ml)
1 su bardağı su (200 ml)
1 yemek kaşığı kakao (tepeleme)
1 çay bardağı şeker
2 tatlı kaşığı mısır nişastası(tepeleme)pişirip soğutuyoruz


.tenceremize şuale hamur için suyu ve yağı koyup kısık ateşte yağ suyun içide eriyip su ile birlikte kaynatıncaya dek bekletiyoruz.kaynayınca elenmiş un,tuz,şeker ekleyip iyice karıştırıyoruz. hamur toplanıp pişmeye başlıyor.2-3 dk pişirip ateşten alıyoruz. başka bir kaba alıp hafif ılıklaşıncaya dek 5 dk dinlendiriyoruz

sonra içine 1 yumurta ekleyip mikserle yumurtayı hamura iyice yediriyoruz. sonra diğer yumurtaları tek tek ilave edip her defasında mikserle iyice yumurtaları hamura yediriyoruz

önceden ısıtılmış 170' ısı ayarında orta rafta tepsiyi fırına verin.rengi hamurun içine şeker eklediğimiz için tatlı bir renk alacaktır. kızarmaya ve pişmeye başladığını bu şekilde anlamaya başlarsınız. ayrıca fırında pişerken ilk 20 dk fırın kapağını açmayın. daha sonra hafifçe aralayıp elinizle hamura dokunun üst kısmı sertleşmişse olmaya başlamıştır. zaten hacminin 2-3 katı büyüyecektir. fırından alınca soğuk havanın yapmış olduğu basınçla az bir çökme olsada merak etmeyin içi boşalıp piştiği için kremayı doldurduğunuzda eski formuna kavuşur.

tepsiyi fırından alıp içlerine krema pompası yardımı ile kremayı ağırlaşana dek dolduruyoruz. tüm hamurlarımız dolunca
üzerine çikolata sosu döküyoruz
siz bu aşamada dilerseniz yeşim gibi tahinli bir sosta dökebilirsiniz
oda harika görünüyor
http://yeturlalezzetkareleri.blogspot.com/search/label/tatlılar

6 yorum:

  1. oyy şimdi hasta hasta bana biri ikram etse bi tabak şu şahane lezzetten:)

    ellerine sağlık tatlım enfes görünüyor..

    YanıtlaSil
  2. Bayılırım. Özellikle de Madonun yaptığı içi dondurmalı versiyonuna.Ama hiç birisi ev yapımı olanın eline su dökemez. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Canım elerine saağlık ...
    Hamurun beğenilmemsinde fırınında önemi var....
    Nefis gözüküyor...

    YanıtlaSil
  4. en sevdiğim şeylerden biridir profiterol.hiç dayanamam.çok nefis ellerine sağlık canım.
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Kim sevmez profiterolü. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Cok severim ama coooo zahmetli:) Hazir almayi tercih ediyorum. Ellerinize saglik. Hollandadan sevgiler.

    YanıtlaSil

yorumlarınızı benim için çok değerli.
çok teşekkürler .
yine beklerim

Hurma tatlisi