29 Ağustos 2008 Cuma

MAYALI KEK&yanardağ keki

Bu kekin tarifini epeyce önce beğenip kopyalayıp dosyama kaydetmişim.ama malesef tarifin gerçek kaynağını hatırlamıyorum.googlede aradım fakat ulaşamadım.umarım bana kızmazsınız zira tarifi görüntüyü beğendiğim için almıştım.
oğlum bu kekin tadından çok görünümüne bayıldı kalıptaki haline annee bu yanardağa benziyor dedi.
oğluma göre bu kek yanardağ keki
bana göre ise çayın yanında çok besleyici tadı kekten çok ekmeği anımsatan bişi.servis sırasında üzerine çikolata sos döktüm ama malesef o kareleri çekmemişim
buyrun tarife geçelimm





Malzemeler:
· ½ su bardağı bal
· ½ su bardağı su
· 2 yemek kaşığı tereyağı
· 5 su bardağı un(ben 4,5 su bardağı kullandım)
· 1 vanilya
· 2 yumurta
· 1 paket kuru maya
· bir miktar süt mayayı açmak için
· bir miktar ceviz, kuru üzüm, toz şeker
· 1 paket çikolata sosu

Bal,su ve tereyağı kısık ateşte bal eriyene kadar eritin ve bir kenarda bekletin. Mayayı ılık süt ile açtıktan sonra ortasını havuz olarak açtığımız 5 su bardağı unun içerisine ilave edin. Vanilya,yumurta ve erittiğimiz ballı karışımı da una ilave ettikten sonra hamurun mayalanması için yarım saat kadar dinlendirin.
Hamur mayalandıktan sonra , elinizi hafifi unlayarak hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapılıp yağlanmış kelepçeli kalıba rastgele dizin. Ceviz büyüklüğündeki bezeler kalıba , kalıp dolana kadar dizilir ve dizilen her kata ceviz,kuru üzüm ve toz şeker serpilir. Hamur bitene kadar bu işleme devam edilir. (Ben topları düzgün bir şekilde sıraladığım için tek kat oldu, üst kata sadece 5-6 top yerleştirebildim, tavsiyem topları rastgele kalıba koymanız ve boşluklara üzümlü, cevizli, şekerli karışımın dolması) Sonra önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında kek içini çekene kadar pişirin. Pişen keki kalıptan soğuduktan sonra çıkarın. Top top attığımız bezeler kekin asıl görüntüsünü oluşturur ve aralardaki ceviz kuru üzüm ve toz şekerler hem güzel bir görüntü verir kekimize hemde daha lezzetli olmasını sağlar.Hazır olan kekin üzerine hazır olarak alacağımız çikolata sosu da kullanılabilir yada evde hazırlayacağınız çikolata sosuda kullanılabilir.Kekin soğuduktan sonra dilimlenip üzerine çikolata sonunuda döktükten sonra servis yapılır

1 yorum:

  1. canım maşallah ben yokken döktürmüşsün oruçlu oruçlu böyle bakınmak ta yutkunduruyor insanı yahu :) ellerine sağlık herşeyçok güzel görünüyor iyi ramazanlar canım benim görüşürüz

    YanıtlaSil

yorumlarınızı benim için çok değerli.
çok teşekkürler .
yine beklerim

Hurma tatlisi