29 Kasım 2008 Cumartesi

KİREÇTE KABAK TATLISI



bu aralar nedense fırsatım olmuyor bloğa gelemiyorum.zaten pcyi açamıyorum bile
günler iyice kısaldı ondanmıdır nedendir anlamadım
ev işleri bitmeden akşam oluveriyor
efendim şu resimde gördüğünüz kabak şekeri olarak biliniyor
hatayın meşhurrr kabak tatlısı
bikaçyıldırda sakaryada kabak şekeri olarak adını duyuruyor
ben geçenyıl çok fazla yaptım ama birtürlü resimleyip yayınlayamadım
buaralarda eşim diyette diye tatlı falan yapmamıştım hiç
en son zincirleri kırdım dayanamadım ve kabak tatlısını yaptım
kabakları kirece koymamızdaki sebep kabakları kıtırlaştırmak
ben kabağı soyup dilimledim 15saat kireçte beklettim
tvdeki kültür aşı programında usta en azz13-14saat demişti
benim 15saat bekledikten sonra pişirdim
tam tarifi şöyle :
öncelikle kireç(taş kireç olacak tozlardan olmaz)
kabak
şeker
süslemek için ceviz ve tahin
malzeme çok az biraz aşamalar uzun
hazırlanışı:
inşaat malzemecisinden aldığım kireçleri
bol su ile ıstalttım.hemen üzerini kapatmak lazım kireç kaynıyor.mümkünse yanından uzaklaşın ve tamamen kireç sönüp üzerine dupduru suyu çıkana kadar hiç oynatmayın yerinden.
diğer yanda kabakları soyup dilimliyoruz
geniş bir kaba kireçleri alıp üzerine kirecin üzerine çıkan suyu bulandırmadan alıyoruz kabaklara ilave ediyoruz.
bu aşamada10-12saat bekletirseniz iyi olur
bekleyen kabakları süzgece alıp güzelce yıkıyoruz
sonra tencereye alıp üzerine şekeri ve yarım su bardağı suyu ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz
bakağı çatalla kontrol edip piştiğine karar verince ocaktan alıp hiç oynatmadan soğumaya bırakıyoruz
kabaklar bolca su bırakacaktır o suyun içinde beklsin .iyice soğuyan kabaklar hem şeffaf nefis bi renk ve kıtır kıtır olacaktır
serviste üzerine tahin ve bol ceviz veya sade tüketebilirsiniz.
not:kireçleri söndürürken kireç kaynadığı için tencere ısınır
tencereye dokunmayın ve halı üzerine bırakmayın ben balkonda yaptım.üzerini kapatın etrafa çok dağılıyor
1gk kirece 5lt su döktüm

kabaklara az su ekleyelim kendisi epeyce sulanacak

benölçtüm ve2,5kg kabaga9bardak şeker ekledim
1kg kabağa4,5-5 su bardağı şeker iyi gelecektir

dediğim gibi harlı ateşte pişerse suyu hemen bitecek istediğimiz kıvama gelmeyecektir
kaynadığı anda kısık ateşe alalım

afiyetle ve sağlıcakla kalın






17 yorum:

  1. Canımmmm çokkk severim ellerine sağlık bir tabak istesem ayıp olurmu öptüm...

    YanıtlaSil
  2. Süper,ellerine sağlık. Bayılıyorum ama hiç cesaret edemedim.
    Gerçekten harika görünüyor.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. biliyorum ben bu tatlıyıı

    çok değişik bir lezzet

    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. canim ellerine saglik ben cok seviyorum ama bizim evde rabet görmüyor bu tatli bende ondan bundan yararlaniyorum iste ellerine saglik sevgilerrr

    YanıtlaSil
  5. Melisa'cım
    Kabak tatlısı enfes görünüyor.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Bu kabağın kireçte piştikten sonraki şeffaf görüntüsüne bayılıyorum. Harika olmuş... Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  7. canım ellerine sağlık çok güzel ve zahmetli bir tatlıya benziyor.görüntüde nefis olmuş.ellerine sağlık.sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. mmmh bayilirim kabak tatlisina :)

    gercekten cok lezzetli görünüyor .. ellerine saglik canim ..

    kocaman sicacik sevgilerimle

    YanıtlaSil
  9. nasıl severım kıtır kıtır yenır sımdı ellerıne saglık canım sevgıler..

    YanıtlaSil
  10. hataylı bir öğretmen arkadaşım vardı her memlekete gidişte getirirdi sağolsun bizi alıştırdı bu güzel lezzete hayatımda yediğim nadide tatlılardan biri diye düşünüyorum kesinlikle rahatsız etmiyor kabağıda farklıymış onun ve burda sönmemiş kaya kireç bulunmuyor o yüzden bir kaç kez denedim ama sonuç istediğim gibi olmadı neyse elinize sağlık çoooook güzel görünüyor bizim yerimizede yer misiniz ?

    YanıtlaSil
  11. canım günaydın,biraz grip oldum bende,ama çok şükür idare ediyorum,evet uzun süredir yoksun,selamlar canım kendini fazla özletme.kabak tatlısıda çok hoş duruyor,eminim tadıda öyledir,ayyy ben bunu kimse görmeden götüreyimmi?

    YanıtlaSil
  12. ellerien sağlık ben de izlemiştim bu programaı ama sen çok cesur çıkmış ve başarılı bir şekilde yapmış ellerien sağlık afiyetler olsun..
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. GEÇENLERDE YÖRESEL LEZZETLERİ TANITAN BİR PROGRAMDA İZLEMİŞTİM KABAK ŞEKERLEMESİNİ. TADINA BAKAN SUNUCU ANLATA ANLATA BİTİREMEMİŞTİ. :))) AMA SENİNKİLER KADAR GÜZEL VE CANLI BİR GÖRÜNÜME SAHİP DEĞİLDİLER. RENGİNE BİTTİM. ELLERİNE SAĞLIK CANIM. TAM PORTAKALLI KURABİYEYE YORUM YAZACAKKEN, BU ŞAHANE KABAKLARI GÖRÜP DAYANAMADIM. PORTAKALLI KURABİYELER DE NEFİS OLMUŞ. ELLERİNE SAĞLIK CANIM. SEVGİLER BENDEN SANA.....

    AYRICA SAYFAMI İZLEDİĞİN BLOGLARA EKLEDİĞİN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. BEN DE SENİ İZLEMEYE ALIYORUM. ;)

    YanıtlaSil
  14. selamlar. etkinlik için hazırladığım tarif bloğumda hazır. size kolay gelsin diyorum ve bereketli bir etkinlik diliyorum. sevgiler..

    beyzaylazaman.blogcu.com

    YanıtlaSil
  15. Ya bu kabaklar ayna gibi parlıyormu benmi öyle görüyorum müthiş yaaa...

    YanıtlaSil
  16. evet sevdecim baya parlak oluyorlar tadıda harika tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  17. slm ben geldim blognuz cok güzel izlemeye aldım kabak tatlısı benım en sevdidim tatlıdır hem cok hafif hem cok leziz onun üzerine tahin ceviz ve en son muz parçacıkları kesip servis edin harika oluyor sevgiler.......

    YanıtlaSil

yorumlarınızı benim için çok değerli.
çok teşekkürler .
yine beklerim

Çıtır kaseler