28 Aralık 2012 Cuma

İÇLİ KÖFTE




çok sevdiğim nefisss bir lezzet sevmeyen yok galiba
orjinal tarifinde dışharcına kıyma konulup elle yoğurularak macun kıvamına getirilir.
okadar yoğuramam malesef ben gibi düşünen ama güzel bir içli köfte isteyenler için basite indirgenmiş ama lezzeti harika köfteler için 

malzemeler:2-2,5 su bardağı çiğköftelik bulgur
1çay bardağı irmik1 yumurta
1-2 yemek  kaşığı salça
3- 4 kaşık un, tuz
3-4 kaşık unİç malzemesi:
300 g kıyma
2 orta boy  soğan
 ceviz içi
Karabiber, tuz

iç malzemesi için kıymayı soğanı kavurup tuz karabiber ekliyor ocaktan alıyoruz
cevizi ilave edip soğuması için kaldırıyoruz
 diğer tarafta irmik ve bulguru karıştırıp sıcak suyla ıslatıyoruz
yoğurma aşaması kolay olsun diye ıslatıyoruz .sonra salçayı tuzu yumurtayı ekleyip yoğuruyoruz kıvamına göre bikaç kaşık un ekleyip hamurumuzu hazırlıyoruz
açma aşaması biraz el alışkanlığından sonra kolaylaşıyor burada hiç pes etmeyin.
yumurta kadar parçalar alıp elimizi hafif ıslatarak parmağımızla oymaya başlıyoruz
iyice soğuyan iç malzemeden ekleyip hamuru kapatıyoruz
hepsi bitince ben kızartıyorum dilerseniz haşlayabilirsinizde 
bol yağda kızartıyoruz sonrada afiyet olsun artık :)
haşlamak için kaynar tuzlu suya köfteleri atıyor köfteler suyun yüzüne çıkınca alıyoruz

27 Aralık 2012 Perşembe

BARBUNYA PİLAKİ


fotolara bakıp sonrada bloğumu kontrol edince şaşırdım çok sevdiğim zeytinyağlı bloğumda yok aaaaaaa!
balığın yanına çok severim
davet sofralarında zeytinyağlıların arasında mutlaka hazırlamaya çalışırım

malzemeler:
1 kase barbunya(bir taşım kaynatıp çıkan kara suyunu süzüyoruz)
2 havuç
1 soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Zeytinyağı
Üzeri için:
1 tutam maydanoz


Tenceremize  zeytinyağını alalım. Üzerine küp doğranmış soğanları ve sarımsağı alıp soteleyelim  salçamızı ilave edip küp doğranmış  havucu da ekleyelim. En son haşlanmış barbunyayı, tuzu ve şekerini koyup çok az sıcak su ilave edelim.
Kapağını açmadan tüm sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Mümkünse tüm suyunu çektirin.(vaktiniz varsa birgün dinlendirin .biliyorsunuz zeytinyağlılar ilk piştiğinde değil dinlenip soğuduktan sonra daha güzel oluyor) En son doğranmış maydanoz ve limon dilimleri ile soğuk servis yapın. ben düdüklü tencerede pişiriyorum ve pişme süresi kısa oluyor kıvamıda daha iyi tutuyor düdüklüde





20 Aralık 2012 Perşembe

HAŞHAŞ EZMELİ KIVRIM ÇÖREK AMASYA ÇÖREĞİ



Malzemeler;
Hamur için; 
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıcak su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İç malzemesi;
1 kase kavrulup öğütülmüş haşhaş

1çay bardağı sıvı yağ
üzeri için yumurta sarısı

hamuru yoğurup mayalanması için üzerini örtüp bırakıyoruz
mayalanan hamuru unlu zeminde bir parmak tan biraz daha ince açıyoruz.haşhaş ve sıvıyağı karıştırıp sürülebilir bir kıvam almasını sağlıyoruz.hamurun üzerine bolca haşhaş ezmesi sürüyoruz
hamurdan uzun şeritler kesip iki ucundan tutup zıt yönlerde  çevirerek fırın tepsisine alıyoruz
üzerine yumurta sarısı sürüp fırınlıyoruz

18 Aralık 2012 Salı

DAMLASAKIZLI MUHALLEBİLİ BONİBONLU KURABİYE














Malzemeler;

125 gr  tereyağı

1 yumurta
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 fincan pudraşekeri
1 paketdamla sakızlı muhallebi
1,5 su bardağı nişasta
aldığı kadar  un
1paket kabartma tozu
üzerine bonibon 












hamuru yoğurup şekil veriyoruz
üzerine dilediğiniz kadar bonibon şekerleri hafifçe bastırıyoruz
fırına gönderip pişmesini bekliyor ve mutfağı saran o missgibi kokunun tadını çıkartıyoruz :)
damlasakızının kokusu muhteşemmm . hemen kurabiyeler fırındayken çayıda hazırlayın 
afiyetle kalın

16 Aralık 2012 Pazar

PATLICAN BALIĞI&MISIR UNLU PATLICAN TAVA

çok basit bi tarifle daha karşınızdayım
yağda kızaran ama öyle yağlı ve ağır değil.
patlıcanları tamamen soyup uzun dilimlere ayırıyorum
tuzlu kaynar suda bi miktar haşlayıp süzgece alıyoruz
tuzlayıp mısır ununa buluyor ve tavada güzelce kızartıyoruz
sarımsaklı yoğurtla nefis oluyor
afiyetle kalın

7 Aralık 2012 Cuma

HİNTPARE

arşivde kalmış bir tatlı buyrun bakalım

Malzemeler:
250gr tereyağı(tercihen margarin)
2 yumurta (sarının biri üzeri için )
1/2 su bardağı irmik
1/2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı hindistan cevizi
1 kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un


şerbeti:
5 su bardağı su
5 su bardağı şeker
1/2 limonun suyu

ilk önce şerbeti hazırlayıp soğumaya alıyoruz

diğer yanda hamuru yoğurup ceviz kadar bezeler alıp oval olarak şekil veriyoruz.
fırın tepsisine alıp üzerine yumurta sarısı sürüyoruz
bir çatalla hafif basarak çiziyoruz
orta ısıda pişiriyoruz
ilk sıcaklığı çıkan hamura soğuk şerbeti döküp güzelce şerbeti çekmesi için dinlendiriyoruz
fıstık veya hindistan cevizle süsleyip servis ediyoruz

DÖNENCE & RÜZGAR GÜLÜ ÇÖREK






hamur şeklini yabancı bi sitede görüp çok beğendim kendi AYÇİÇEĞİ ÇÖREKhamurumla hazırladım
isim koyamadım bi türlü sonrada şeklinden dolayı dönence yada rüzgar gülü olsun dedim iki ismi var çöreğimin:)


MALZEMELER:
1su bardağı su
1çay  bardağı süt
1çay bardağı sıvı yağ
1yumurta
1tatlı kaşığı şeker
1tatlı kaşığı tuz
1atlı kaşığı instant maya
alabildiği kadar un
ara katını yağlamak için eritilmiş tereyağı(tercihen margarin)
hamuru yoğurup mayalanması için üzerini örtüp bekletiyoruz
mayalanan hamuru tekrar yoğurup gazını aldıktan sonra yumurta kadar bezeler alıyoruz
bezeleri tatlı tabağı kadar açıp eritilmiş yağa batırıyor sonrada tepsiye alıyoruz
tüm bezeleri bu şekilde hazırlayıp resimdeki gibi üst üste sıralıyor ve tekrar tepsi mayası için bekletiyoruz
güzelce kabaran hamuru fırına gönderiyor kızarana kadar bekletiyoruz











3 Aralık 2012 Pazartesi

ADIYAMANIN TOPAK HELVASI

bugün kanal d nin mutfağım programında Adıyamandalardı
esin hanım yaptı bu helvayı bende çok beğendim hemen akşama denedim valla harika oldu o susamın aroması harika
aynen aktarıyorum
Topak Helvası 
Gerekli malzemeler;
3 su bardağı un
1 su bardağı susam
1 su bardağı ceviz
7 yemek kaşığı tereyağ
pekmez (gerektiği kadar)
Tarif: Genişce bir tavaya 3 su bardağı un ve 7 yemek kaşığı tereyağ eklenerek topak olmaması için sürekli karıştırılarak kavurulur. Kavurma işlemi un kokusu kaybolana kadar sürdürülür. 1 su bardağı susam ve 1 su bardağı çekilmiş ceviz aynı tavaya eklenerek hiç aralık vermeden kavurulmaya devam edilir. Kıvamını bulan kavurulmuş karışım bir yoğurma kabında ılımaya alınır. Biraz soğuyan helva hamur kıvamını bulana kadar pekmez dökülerek karıştırılır. Hazır olan helva ceviz büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlanıp servis tabağında servis edilir.
ben elimle böyle şeyleri yuvarlamayı sevmem başkasının yaptığınıda yemem bu bi takıntı ve tercih meselesi
sizin için sorun yoksa elle yuvarlayın 
ben softbowl silikon kalıbıma kaşıkla basıp tabağa ters çevirdim inanın elde yuvarlamaktan daha çabuk oldu
ama tadı süperdi nefis bişey kesinlikle tavsiye ederim
pekmezli olması çocuklar için çok güzel
şeklinden dolayı çocuklara cazip geliyor böylece pekmezide yemiş oluyorlar

softbowl kalıpla daha önce ÇİKOLATALI CEZERYE TOPLARI
VE ÇİKOLATALI LOKMACIK KEK LER yapmıştım
afiyetle kalın

ALMAN PASTASI

merhabalar nasılsınız
bugün size alman pastalarım var daha öncede yapmıştım BURAYA bakabilirsiniz
bu kez ara kreması pastacı kreması üzerine de eritilmiş çikolata sürdüm
nefiss pufidik pastacıklar oldular
MALZEMELER:
125 gr tereyağı
1 su bardağı süt
3 yumurta
1 çay bardağı şeker
30 gr maya veya 1 tane instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
yarım su bardağı ılık su
yeterince un

Yağlı Pastacı kreması


2 adet yumurta sarısı
1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı toz şeker
1-2 yemek kaşığı tereyağı
bu hamur için ben iki ölçü krema kullandım


hazırlanışı:
*Ilık su, süt, maya, şeker ve tuz karıştırılır.
*15-20 dakika bekletildikten sonra diğer malzemeler
eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.

*Hamur 2 katına çıkıncaya kadar üzeri örtülü bir
şekilde bekletilir.
*Hamur merdane ile 1 parmak kalınlığında açılıp
su bardağı yardımı ile daireler kesilir.

*Kesilen hamurlar yağlanmış tepsiye dizilir ve
15-20 dakika tepside mayalandırılır.
*200 derece kızdırılmış fırında üzerleri kızarıncaya
kadar pişirilir.
krema malzemesi yağ harici hepsi çırpılır pişirilir piştikten sonra içine yağ ilave edilip çırpılır
*Krema ve hamurlar soğuduktan sonra hamurlar ortadan ikiye
kesilip (tam olarak koparmadan) içine krema sürülür
üzerine eritilmiş çikolata kaplayıp biraz dinlendiriyoruz
sonrasında çayla afiyetle tüketebilirsiniz

Klima, Soğutma Uzmanından Alınır