30 Mart 2012 Cuma

KARADENİZ'İN MEŞHUR LAZ BÖREĞİ



uzun zamandır aklımda olan eşimin ısrarla istediği bi tatlıydı
neyse yaptım sonuçmu   valla bukadar leziz bişi olduğunu bilsem öncede yapardım
ama rüya gibi geldi neden bilmem
hani yiyorsunuz ama kesmiyor hafif bide
biz pudra şekerli halini daha çok sevdik


malzemeler:
2yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyag
bi fiske  tuz
1 paket  kabartma tozu
1yemek kaşığı sirke
aldigi kadar un


Acmak icin nisasta
üzerine tereyağı

çok sert olmayan bi hamur olsun ve bir süre dinlensin.

Muhallebisi icin
1 litre  süt
4 yemek kasigi un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
2yumurta
Bütün malzeme bir tencereye alinir karistirilarak kaynatilir. ocağı kapatıp muhallebi ılınınca yumurtalar kırılıp tekrar çırpılır Sogumaya birakilir.

hamurdan 40 beze çıkacak. Baklava yapar gibi birer birer nisastayla acilir hamurlar.tepsiye sıralanır . biraz dışarı sarkması lazım 20tanesi tamamlanınca ortaya hazır olan muhallebi dökülür
. Kenarlari icine dogru kapatilir. Diger hamurda aynı şekilde açılıp muhallebinin üstüne kapatilir ve  dilimlenir.

-200g kadar tereyag eritilir. tatlinin üzerine gezdirilir.

180 derecede önceden isitilmis firinda pempelesene kadar pisirilir.
pişen tatlı bazı yörelerde şerbetle yeniliyormuş bazı yerlerde ise pudra şekerli daha öncede dediğim gibi biz pudra şekerli halini daha çok sevdik

birde muhallebisine karabiber ekleniyor ama ben ilk deneme olduğu için daha önce tatmadığım için cesaret edemedim
eminim oda çok güzel bir aroma katıyordur
yapanların vardır bi bildiği değilmi 
benden bu kadar varsa sorunuz elimden geldiğince yanıtlarım
afiyetle kalın 

tarifimi sevgili GÜLCAN'A gönderiyorum


29 Mart 2012 Perşembe

PORTAKALLI CEVİZLİ İRMİK HELVASI


        MALZEMELER
                       1 su bardağı irmik
                       1,5-2su bardağı şeker
                       1 su bardağı su
                       1 su bardağı süt
                       2 yemek kaşığı tereyağı
                   2 yemek kaşığı sıvıyağ
                    portakal kabuğu rendesi
ceviz-fındık parçaları

hazırlanışı:
                        tencereye önce yağları,ardından irmiğide koyup hafif kırmızı renk alana dek  kavuruyoruz .Sütü ,şekeri ve suyu karıştırıp ilave edip pişiriyoruz.Pilav gibi demlenmeye bırakın ve arasıra karıştırın. demlenme aşamasında portakal kabuğu rendesini ekleyin 
ceviz ve fındığı dilerseniz kavurma aşamasında ekleyin dilerseniz serviste kullanın
Servise hazır 
afiyetle kalın
biraz rahatsızım o sebeple elimde hazır taslakları yayına veriyorum
dualarda unutmayın

27 Mart 2012 Salı

SEBZELİ ÇITIR PANELİ TAVUK SARMA

arşivimde eski makina ile çektiğim bu fotoğrafı buldum 
bloğuma eklememişim
aslında evdeçok sevilen bi yemektir.buna benzer bi çok tarifimi bloğuma eklememişim:((
yapımı çok basit ama sunumda çok şık vede tadı leziz bi yemek
malzemeler ve yapımı şöyle

tavuk filetosu(ben kasaba biraz daha dövüp incelttiriyorum)
garnitür(bazen içine ıspanaklı harç mantarlı harç sararakta yapıyorum)
panesi için 
un
yumurta
galeta unu ve galeta ununa karıştırdığım mısır gevreği(ufalanmış)
kızartmak için sıvı yağ

ince filetoların ortasına sebze garnitürünü koyup tavuğu rulo sarıyorum
hazır ruloları önce una sonra yumurtaya ardından galeta ununa bulayıp tavada  her yerini eşitçe kızartıyoruz
sonra dilimleyip servis ediyoruz
afiyetle kalın

25 Mart 2012 Pazar

TURŞU KAVURMASI

karadenizin turşu kavurması artık her böglede sofralarda yerini aldı
ben çok seviyorum

soğan
fasulye turşusu
sıvı yağ
tuz pul biber
maydonoz
sıvı yağda soğanları kavurup üzerine doğranmış fasuyleyeleri ekliyoruz
tuz ,pul biber ekleyip ılınınca bolca maydonoz doğruyoruz içine
bukadar afiyetle kalın
içine ben minicik doğradığım kapya biberlerdende ekledim renk olsun diye 
kapya biberin aromasını tadını çok seviyorum:)

23 Mart 2012 Cuma

MERCİMEKLİ KÖFTE

arşivimde mercimekli köfte yok:((
eklememişim önemsemedim demekki
ama ben bu bloğu mutfağımda hazırladıklarımın bir arşivi olsun istediğim için kurdum
belki çocuklarım ilerde hatıra olarak bakarlar
ben hobi amaçlı ,mutfağı sevdiğim için bu işe giriştim ama sonra gördümki izleyenlerim var soruları var,tariflerimi deneyip beğenenler var bu çok güzel mutluluk verici bi durum
sizleri seviyorum beni izleyin:))

Malzemeler 1 Su Bardağı İnce Bulgur
1,5 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
Tuz
 Pul Biber
 Kimyon
1 Demet Yeşil Soğan
1 Demet Maydanoz
yeteri kadar  salça
3-4 yemekKaşığı sıvı yağ
1 Soğan
limon suyu





HAZIRLANIŞI: 
Kuru soğanı yemeklik soğan gibi doğrayıp sıvıyağda kavuralım. İçine salça ilave edip ateşten indirelim. Diğer tarafta mercimeği yıkadıktan sonra su ile haşlayalım. Mercimekler sararıp suyunu çektikten sonra ateşten alıp içine ince bulguru ilave ederek karıştıralım.

Kapağını kapatıp 15 dakika bekletelim. Maydanoz ve soğanın yeşil kısımlarını ince ince doğrayıp diğer malzemelerle birlikte mercimekle bulgura ilave edelim. Daha sonra köfte şeklinde biçimlendirerek servis yapalım. Dilerseniz servis tabağına aldıktan sonra üzerine yarım limon suyunu gezdirebilirsiniz. 


yanına bol turşu,soğan salatası,domates salatalık artık ne seviyorsanız



afiyetle kalın

sevgili MELİHANIN  çok şeker şifalı hediyeleri var
bi uğrayın

22 Mart 2012 Perşembe

TAVUKLU GARNİTÜRLÜ HAZIR YUFKADAN BOHÇA BÖREK

iç malzeme daha önce yaptığım krep bohçaları  ile aynı iç malzemeye sahip
5yufka
100 gr tereyağı
1çay bardağı sıvı yağ
1çay bardağı süt
yufkamızı  sosla heryerini ıslatıp karşılıklı kenarlarını ortada birleştiriyoruz
kare elde etmemiz lazım
aşamaları fotoğraflamadığım için anlatımı zor olacak
elde ettiğimiz kareyi4eşit parçaya kesiyoruz
içine hazır olan hacımızı koyupbohça gibi kapatıyor kapattığımız kısmı alta gelecek şekilde tepsiye alıyoruz
üzerine kalan sostan sürüp fırına gönderiyoruz
çıtırr çıtırr missgibi tereyağlı böreğimiz hazır
afiyetler olsun
tarifimi sevgili gelibolu17-midedenkalbe. ye  ve http://catlakkafe.blogspot.com/ ye  gönderiyorum 

21 Mart 2012 Çarşamba

EVDE ÖRGÜ PEYNİR YAPIMI -EV YAPIMI ÖRGÜ PEYNİR



tamamen evde deneme yanılmayla yaptığım ama sonuçta orjinalinin aynı olan örgü peynirlerim
izleyicilerimden sevgili NURAY hanımın isteğiydi .Nuray hanımcım umarım isteğinize cevap vermişimdir

daha önce EVDE PEYNİR YAPIMINI  anlatmıştım.orada en son aşamada peyniri tuzlu suda kaynattığımı söyledim
bu kaynatma aşamasında peynir azıcık kendini bırakıyor yani yumuşuyor
ben süreyi biraz daha artırıp peyniri iyiceyumuşatıp çıkardım elimle peyniri yavaş yavaş uzatıp sonra katladım
peynir sertleşince suya tekrar attım sonra çıkarıp yine uzatıp katladım
üçkez yaptıktan sonra kabaca bi örgü şekli verdim ve kavanozlara kaldırdım
yenileceği zaman elinizle kolayca tel tel ayrılıyor
sanırım oldu
umarım beğenirsiniz

20 Mart 2012 Salı

ÇİKOLATALI CEZERYE TOPLARI

malzemeler:
5orta boy rendelenmiş havuç
1paket pötibör bisküvi
1su bardağı toz şeker
1çaybardağı kavrulmuş kırılmış fındık
üzerine eritilmiş çikolata
bolca hindistan cevizi

havuçları şekerle birlikt tavaya alıp kavuruyoruz
suyunu çekinceocağı kapatıp içine ufalanmış bisküvileri fındığı ekleyip top şeli veriyoruz
ben böyle şeyleri elle çok oynandığı zaman yemeyi sevmiyorum
o sebeple minik kalıplarıma kaşıkla basıp bir servis tepsisine ters çevirip çıkarıyorum
hepsi düzgün şekillerde oluyor
üzerine benmaride erittiğim çikolatayı en üstünede bolca hindistan cevizi
afiyetler olsun


kalıbım softbowl papatya kalıp

tarifimi sevgili gelibolu17-midedenkalbe. ye  ve http://catlakkafe.blogspot.com/ ye  gönderiyorum

MERCİMEKLİ ÇİN BÖREĞİ

acaba mercimekli tarifler diye bi başlıkmı hazırlasam:)
korkmayın hemen eminim sizlerde ben gibi her akşam tvde mercimeğin faydaları ve hergün mercimekli yemekler hazırlayan kadını hatırlıyorsunuz
mercimeği sevmeme rağmen hergün aynı şeyi duymaktan öğk gelmişti
başka kanalda yoktu öyle değiştirelim
sonra babam şöyle derdi çok faydalı canım sizde yapın şu tarifi(hergün aynı muhabbet)
neyse lafın özü mercimekli bi tarifim var bugün size ama çok faydalı ona göre:))
çin böreği hemde mercimekli:))

çin böreğinin özelliği hazırlanan böreğimizi önce yumurtaya ardından galeta ununa bulayıp kızartmak
eğer yağda yapmak istemezseniz fırınlayabilirsinizde
ama buna o çıtır tadı veren bence yağda nar gibi kızartmak
ayrıca böreği önceden hazırlayıp dolabada kaldırabilirsiniz
kullanacağınızda çıkarıp yumurta ve galetaya bulayıp kızartırsınız
malzemeler:
1kase haşlanmış mercimek
1soğan
tuz, karabiber,pulbiber
maydonoz
yumurta
galeta unu

soğanı yağda soteleyip içine mercimekleri alıp güzelcekavuruyoruz
baharat larıda ekleyip ocağı kapatıyoruz
maydonoz eklediğimiz harç hazır
yufkayı 12 parçaya bölüp iç malzemeden koyup sigara börği gibi sarın
sonrada yumurtaya ardından galeta ununa bulayıp bol yağda nar gibi kızartın
afiyetler olsun
atrifimhttp://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/ ye gidiyor

EKŞİLİ BOL YEŞİLLİKLİ YAZ KISIRI







Malzemeler: 
2 su bardağı ince bulgur
1 demet taze soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
2 tatlı kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biber salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber

1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pulbiber
1/2 çay bardağı zeytinyağı
nar ekşisi
1 limonun suyu
2-3yemek kaşı ufalanmış ceviz veya fıstık
Salata yaprakları
HAZIRLANIŞI :
Bulguru sıcak suyla ıslatıp bulgurun suyu çekmesi için bekletin.
Bulgur soğuduktan sonra ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates, biber salçası, tuz, karabiber, kırmızıbiber,kimyon, pulbiber, zeytinyağı ,nar ekşisi ve limon suyunu ekleyip karıştırın.
Kısırı salata yaprakları içinde servis yapın.

tarifim http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/ ye gidiyor

TAVUKLU SEBZELİ KREP BOHÇA BÖREKLER




klasik krep tarifim
2yumurta
2su bardağı süt(bazan bir su bardağı süt birinide su olarak kullanıyorum oda çok hafif oluyor)
1çay kaşığı tuz
1-1,5su bardağı un
unu hep göz kararı yapıyorum kekten daha akıcı kıvam olacak
tüm malzemeyei karıştırıp teflon tavada pişiriyoruz
ilk dökmede tavayı azıcık yağlarsanız sonrakilere yağlamaya gerek yok
iç malzemesi:
200gr kemiksiz tavuk göğsü
1kase garnitür(evde hazırlıyorum)
1soğan
2-3kaşık tereyağı
1kase kaşar

kreplerimizi hazırlıyoruz
iç malzeme için soğanı  ve tavuğu küp küp doğrayıp yağda soteliyoruz
garnitürü tuzukarabiberi ekleyip  iç harcımızı hazırlıyoruz

kreplerin ortasına iç harçtan koyup bolcakaşar ekliyoruz
krepleri bohça gibi kapatıp maydonoz veya taze soğan dalıyla bağlıyoruz
üzerinede kaşar rendesi döküyoruz
dilerseniz servisten önce fırınlayıp kaşarların erimesini sağlayabiliriz hemde ısınmış olur
iç malzemeye bazen beşamel sosta ekliyorum
çok yakışıyor isteğinize kalmış
sevgiler
afiyetler

DİĞER KREP TARİFLERİM BURADA

tarifim http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/ye gidiyor

EN PRATİĞİNDEN HAZIR YUFKADAN MANTI

canınız çok mantı çekti açmaya katlamaya vaktiniz yok
yada çaya acil misafiriniz geldi malzemede yok2yufkadan başka:)
işte size en pratiğinden hazır yufkayla mantı


yufkanın çıtırlığı kaybolmasın diye hemen servis yapmak lazım.
1 adet yufka 
1 çorba kasesi yoğurt
 
2 diş sarımsak
 
tuz
 
pul biber
 
kızartmak için sıvı yağ
 
Yapılışı
yufkayı tezgahın üstüne yayıp heryerinisuyla ıslatıyoruz.iki taraftanda rulo sarıp ruloları birer parmak kalınlığında kesiyoruz.bol yağda patates kızartır gibi kızarttıktan sonraservis tabağına alıyoruz.bir kasede sarımsağı ve yoğurdu karıştırıyoruz.yufkaların üstüne gezdiriyoruz.üzerine pul biber serpip servis yapıyoruz 
afiyet olsun

KAYISI TATLISI(GÜN KURUSU)

yazdan kurutulan kayısıları kışın bu şekilde çok tüketiriz
hem hazır pratik bir tatlı hemde doğal ve çok besleyici
bunu incir le kayısıyla eriklede yaparız hepsi süper olur
diğerlerinide ekleyeceğim sırada bekliyorlar:))
umarım sizlerde beğenirsiniz  canlarım



Malzeme Listesi :
250gr gün kurusu kayısı
1 su bardağı su
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
Yapılışı :
Kayısıları güzelce yıkayalım. 1 su bardağı su ilave edip 10-15 dakika pişirelim.Tencereyi ocaktan indirmeye yakın şekeri ekleyip 1-2 dk sonra ateşten alalım.Kayısıları servis tabağına yerleştirelim. üzerine tereyağını iyice kızartıp eşit şekilde yayalım sonra üzerine dövülmüş ceviz serperek servis yapalım afiyet olsun
tarifim http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/ gidiyor

18 Mart 2012 Pazar

TİRAMİSU

malzemeler:
  1. kakaolu hazır pastaban
  2. 1yemek kaşığı granül kahve
  3. 1 fincan sıcak su

  4. 3 yemek kaşığı un 
  5. 3 yemek kaşığı şeker
  6. 1 adet yumurta
  7. 2 su bardağı süt
  8. 1 paket  labne
  9. üzeri için kakao
hazırlanışı:
krema malzemesini labne hariç pişiriyoruz.krema ılınınca labneyi ekleyip çırpıyoruz.
keki karıştırdığımız kahve ve sıcak suyla ıslatıyoruz
ara kata kremadan döküp ikinci katı kapatıyoruzikinci katıda ıslatıp .üzerine muhallebi döküp düzeltiyoruz
dolapta dinlendikten sonra üzerine kakao eleyip servis ediyoruz
sıcakken elenince görüntü çok hoş olmuyor
dilimleyip afiyetle yiyebilirsiniz
afiyetler olsun sağlıcakla kalın

16 Mart 2012 Cuma

YOĞURTLU BALKABAKLI HAVUÇLU BROKOLİ SALATASI



değişik kafama göre karıştırıp uyguladığım bir salata
bol vitaminli  hemde hafif
bunu yaparken çok fazla ölçü kullanmadım şöyle anlatayım
ince bir dilim kadar balkabağını inceşeritler halinde kestim.küçük bir havucu şeritler halinde kestim
sonra bunu tuzlu suda haşladım yumuşaması lazım
sonrasında 1-2çiçek kadar brokoliyi yıkadım ve çiçek kısımlarını kestim küçük küçük doğradım zaten hemen taneceiklerine ayrıldı
haşlanan kabak ve brokoliyi karıştırıp bir kenara bıraktım.bir kase yoğurda 2 yemek kaşığı mayonez ekledim tuz ve bir diş sarımsak ilave edip
sebzelere ilave ettim ve güzelce karıştırdım.farklı bir tat umarım beğenirsiniz

MERCİMEKLİ NOHUTLU BULGUR PİLAVI


Malzemeler:
2su bardağı bulgur
3su bardağı su
1soğan
1domates
2-3yemek kaşığı tereyağı
1çay bardağı haşlanmış nohut
1çay bardağı haşlanmış yeşil  mercimek
1-2dal taze nane
Tuz karabiber
Hazırlanışı:
Soğan ve domatesi soyup küp küp doğrayın.naneyi temizleyip kıyın bulguru yıkayıp süzün
Tencerede tereyağını eritip soğanı kavurun.domatesi ekleyip 1-2dk kavurun bulguruda karıştırıp kavurun  suyu ekleyin mercimek ve nohudu ilave edin suyunu tamamen çekene kadar kısık ateşte pişirin
kaynamaya başlayınca .ateşi kısın
.ateşten alıp demlenmesi için bırakın.pilavı kaşıkla harmanlayıp servis tabağına alın üzerini nane ve maydonozla süsleyip sıcak olarak servis yapın
afiyet olsun

14 Mart 2012 Çarşamba

PEYNİR DOLGULU DOMATES SALATALIK-RENKLİ PATETS TOPLARI-ÇUBUK KRAKER


sizlere kahvaltı için bikaç önerim var
hem pratik hemde sofrada hoş görünen hemde çok lezizzzz şeylerim var

önce peynir dolgulu domates ve salatalık dolmalarım var
iç malzeme
beyaz peynir,domates,salatalık,taze soğan,maydonoz,dereotu,zeytinyağı,1diş sarımsak,tuz
doğrayıp hazırlayıp domtes ve salatalıkları oyup dolduruyoruz

ÇUBUK KRAKER
TARİFİ İÇİN DAHA ÖNCE YAPTIĞIM KURABİYELERİN HAMURU OLUR
aşağıdaki kurabiye isimlerine  tıklarsanız görebilirsiniz

















RENKLİ PATATES TOPLARI

patates toplarının benzeri başka bi tarifim daha var
ONADA BAKMANIZI ÖNERİRİM
tık tık
LALEZAR
Malzeme Listesi :
7-8 orta boy patates 2-4 yemek kaşığı zeytinyağı tuz istenilen baharatlar 2 adet havuç, rendelenmiş bir demet dereotu veya maydanoz, kırmızı pul biber üzeri için mayonez ve kırmızı biber
Yapılışı :
patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun. geniş bir kapta ezin.zeytinyağını ilave edin. en son tuzunu ve baharatlarını ekleyip karıştırın. ayrı ayrı tabaklara havucu, dereotunu ve biberi koyun. patatesten bir miktar alıp avcunuzda top yapın. daha sonra bu topu havuca bulayıp tabağa yerleştirin. bu işlemi tüm malzemeler bitene kadar tekrarlayın. üstlerine mayonez sıkın.küp küp doğranmış kırmızı biberleride mayonezin üstüne yerleştirin afiyet olsun










SALATA PASTASI,ACILIEZME,SUSAMLI FESLEĞENLİ PATATES

merhabalarrr nasılsınız sevgili dostlar
sayfamda azıcık değişiklik yaptım malum kışı çıkarıyoruz inşlh:)
bahara adım atarken bahar temzliği lazımdı bloğumda 


şöyle güneş bılutlardan çıkıp gülümserken çiçeklerle azıcık neşeleneyim dedim


siz izleyenleriminde  içi açılsın istedim

arşivimde kalan bir kaç resim tamda baharda yenilebilecek havaların değişmesi nedeniyle herkeste iştahsızlık yorgunluk var.hem hafif hemde hazırlanma aşaması çok kolay birkaç aperatif buyrun bakalım

SALATA PASTASI







üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağ döktüm
BU BAŞKA BİR SALATA PASTASI ONADA BAKMANIZI TAVSİYE EDERİM 

ACILI EZME




malzemeler
2 kuru soğan
2 sivri biber
3domates
2salatalık
2-3diş sarımsak
yarımşar demet maydonoz dereotu.taze nane
1er tatlı kaşığı kekik,sumak,tuz pulbiber,karabiber,
limon suyu zeytinyağı
nar ekşisi
2 yemek kaşığı biber salçası
soğan,çekirdekleri çıkarılmış biber ve salatalığı rondodan geçirip sularını süzün. 
domates ve yeşillikleride rondodan geçirip diğer bütün malzemerle birlikte
 
karıştırın.tuzunu ve limonunuda ayarlayıp servis yapın.
 
Afiyet Olsun!..


SUSAMLI FESLEĞENLİ PATETES

bu tarifte ölçü kullanmadım
4-5patetesi haşlayıp soydum elma dilimleri gibi dilimledim
sonra tavaya 1yemek kaşığı tereyağı koyup eritttim üzerine 1yaylı kaşığı susam 1çay kaşığı fesleğen ekledim sonra hemen patatesleri ekleyip 4-5dk tavayı sallayarak soteledim yeteri kadar tuzda ekleyip tabağa aldım

13 Mart 2012 Salı

ACI SOSLU CEVİZLİ MAYDONOZLU KREP


eski ve severek yaptığım bi tarif
bakalım beğenecekmisiniz
Malzeme Listesi :
klasik krep tarifim
2yumurta
2su bardağı süt(bazan bir su bardağı süt birinide su olarak kullanıyorum oda çok hafif oluyor)
1çay kaşığı tuz
1-1,5su bardağı un
yarım paket kabartma tozu
unu hep göz kararı yapıyorum kekten daha akıcı kıvam olacak
tüm malzemeyei karıştırıp teflon tavada pişiriyoruz
ilk dökmede tavayı azıcık yağlarsanız sonrakilere yağlamaya gerek yok
 YETERİ KADAR SOS(yazdan kış için hazırladığımız sos)
ceviz
Yapılışı :
krep hamurunu karıştırıp pürüzsüz hale gelene kadar çıpalım daha sonra tavada inceince pişirelim ben hamura maydonoz koymayı bu kez unutmuşum maydonuzlu görünümü dahada güzel oluyor .piştikten sonra 2-3tanesini aralarına sos sürerek ve bolca ezilmiş ceviz döküp üst üste koyuyor ve rulo sarıyoruz 2parmak eninde kesip servis tabağına sıralıyoruz üzerine sostan tekrar döküp maydonozla süslüyoruz afiyetler olsun

12 Mart 2012 Pazartesi

TÜRK LOKUMU&Turkish Delight

bu çok sevdiğim ,şık kolay,leziz,harika,muhteşemmm,hafif bir tatlı 
türk lokumu
arşivimde vardı ama tekrar yapıp sevgili gelibolu17 arkadaşıma gönderiyorum
birde nuraya  gönderiyorum

malzemeler


3su bardağı süt


3su bardağı su


1,5 su bardağı un


1,5su bardağı şeker


5yemek kaşığı kakao


(süt miktarı istenirse2bardak süt-4bardak su olarakta eklenebilir)


arasına: şanti


tabanı için: bolca hindistan cevizi
arası için ceviz,fındık,fıstık,damla çikolata,meyve parçaları





hazırlanışı


muhallebi malzemesini bir tencerede karıştırıp ocakta kaynamaya alıyoruz


karıştıra karıştıra muhallebimizi kaynatıyoruz


muhallebiyi dökeceğimiz tepsinin tabanını hindistan cevizi ile kaplıyoruz


muhallebiyi yavaş yavaş heryerine döküp kaşıkla düzeltiyoruz


dolaba alıp soğumaya bırakıyoruz


soğuyan muhallebinin üzerine şantiyi hazırlayıp yayıyoruz


üzerine istenilen malzeme eklenip tekrar dolaba gönderiyoruz


servisten hemen önce resimdeki gibi enine şeritler çıkarıp bıcakla yavaşça rulo sarıyoruz
* ben çay tepsisine dökmüştüm kalın olacağı düşüncesiyle bir kısmını başka yere döktüm
kalın olursa rulo yaparken rulomuz çatlayacaktır
birdahaki sefere mini fırın tepsisine almayı düşünüyorum sanırım o tepsinin büyüklüğü ideal olacaktır*

afiyetler olsun


sağlıcakla kalın











GARNİTÜRLÜ PANELİ PATATES KÖFTESİ


3 adet büyük patates,
1 adet yumurta,
1 dilim bayat ekmek içi,
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi,
maydanoz,
tuz,
karabiber,
kimyon,
pane için :
un
1 yumurta
galeta unu

iç malzemesi için bir kase garnitür
hazırlanışı:
Patatesleri haşlayıp rende veya köfte makinesinden geçirin. Kaşar peyniri rendesi, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu patatese ekleyip iyice yoğurun. elinize alıp biraz elimizin ortasında açalım ortasına bir miktar garnitür koyup harcı yuvarlayalım.sonrasında hazır olan köftelerin hepsini sırasıyla önce una sonra yumurtaya sonra galeta ununa bulayaılm.sıvı yağda kızartalım.
köfteler bu şekildede hazır aslında ama ben üzerlerine birer parça kaşar koydum ve yemek saatine kadar üzerini filmle kaplayıp bıraktım servisten bir 10dk önce köfteleri fırına verelim hem ısınsın hem kaşarları erisin
bukadar anlatınca uzun gibi ama çok basit yemeklerin yanında patates püresi yerine ikram edebileceğiniz farklı bir tat
umarım beğenirsiniz
afiyet olsun
tarifi sevgili  gelibolu17- arkadaşıma gönderiyorum

11 Mart 2012 Pazar

KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI


bizim evde geleneksel bi tatlıdır ekmek kadayıfı
eskiden dedemin sağlığında bayramlarda dedem yapardı(dedem gençliğinde tatlıcı dükkanı açmış annemin anlattığına göre tatlıcı ustası getirmişler bi süre dükkan çalıştırmışlar
bizim ailedeki biçok tatlının hikayesi bu sebeple eskiye dayanır)
sonraları iş anneme kaldı e evlenip evden ayrılıncada iş başa düştü öğrendim ve artık bende çok güzel yapıyorum
daha yiyipte beğenmeyen olmadı hatta çoğu karamelize etmeden pişirdiği için bunu hazır zannediyorlar
üzerinede bol kaymak
hımmm
yapımı uzun gibi olsada çok keyifli lezizdir
ben şekeri karamelize edip ama çok yakmadan üzerine suyunu verir kaynatırım(1kilo şeker-1kilo su)
diğer yanda kadayıfı ılık su ile ıslatır üzerini tepsi ile kapatırım
10dk sonra düz bir tepsiye ters çevirip fazla suyunun akmasını sağlarım hatta ara ara parçalamadan elimle basarak suyunu çıkartırım
sonra büyük bir kenarlı tepsiye alıp ortasını minik bi tabak kadar kesip çıkarırım
üzerine şerbetini verip kısık ateşte pişmeye bırakırız
bu aşamada bir kaşıkla şerbeti sürekli biyandan tepsiden alıp tatlının üstüne dökmek lazım
şerbet bitene  kadar buna devam edilir
şerbeti tamamen çektikten sonra dinlenip soğuyan tatlı kaymakla buluşup srvis edilmeye hazırdır
afiyetle kalın

Klima, Soğutma Uzmanından Alınır