25 Şubat 2011 Cuma

KÖZ BİBER SARMASI


her sofraya yakışabilecek,şık,lezzetli salata veya meze

malzemelerim göz kararı
beyaz peynir
maydonoz
dereotu
taze soğan
ceviz
sarımsak
1-2kaşık kadar labne
tuz
tüm malzemeyi karıştırıp yazdan közleyip dolaba attığım biberlere sardım
biberleri maydonoz sapları veya taze soğanla bağlayıp salatamıza şıklık katıyoruz
defalarca yapmama rağmen arşivime eklemediğim bi tarif ti buda
umarım beğenirsiniz
afiyetle kalın

İNCİRLİ KURABİYE

kurabiye tarifini  sevgili CAFESARDUNYA dan aldım.
bu kurabiyeleri bilgisayar kurusumuzun sonunda yapacağımız veda çayı için hazırladım
incirin kabukları olmadığı için bence yemesi çok keyifli kurabiyeler
arkadaşıma tarifi için teşekkür ediyorum
tarifi sizlere aktarıyorum şimdi

malzeme tarif ve  tarifin içinde yer alan minik resimler cafesardunyaya ait

Malzemeler :incirli hamur için ;
1 yumurta sarısı
2/3 su bardağı toz şeker
100 gr tereyağı ya da margarin
Yarım paket kabartma tozu
12 adet kuru incir
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tarçın
Yarım su bardağı ceviz
vanilyalı hamur için ;
1 yumurta akı
150 gr. tereyağı ya da margarin
½ su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
arasına serpmek için ;
kakao
üzerine ;
1 paket bitter çikolata ( 80 gr.)
1/2 çay bardağı krema

Yapılışı :
İncirli hamur için ;
İncirleri açıp içlerini bıçak yardımıyla çıkarıp bir kapta biriktiriyoruz. İncirlerin kabuklarını kullanmıyoruz.... Ayrı bir kapta yumuşamış tereyağı ,toz şeker ve yumurta sarısını mikser yardımıyla çırpıyoruz. Çıkardığımız incir çekirdeklerini bu karışıma ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz. Çekirdekler iyice dağılıp karışana dek çırpıyoruz. Ayrı bir kapta eleyerek ; un ,kabartma tozu ,tarçın ve elimizle iri parçalara böldüğümüz cevizleri harmanlıyoruz. Bu karışımı yumurtalı karışıma katarak elimizle yoğurup yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlıyoruz. Hamuru streç filme sarıp buzdolabına koyuyoruz.
Vanilyalı hamur için ;
Bir kapta yumurta akı ,toz şeker ve tereyağını mikserle çırpıyoruz. Ayrı bir kapta eleyerek karıştırdığımız ; vanilya ,kabartma tozu ve unu yumurtalı karışıma ilave ederek elimizle yoğurup yumuşak bir hamur elde ediyoruz ve yine streç filme sarıp buzdolabında dinlendiriyoruz.
Yarım saat sonra hamurları dolabtan çıkarıp iki parçaya ayırıyoruz. Öncelikle vanilyalı hamuru ,un sreptiğimiz bir zeminde 8-10 cm. eninde ,yaklaşık 30 cm boyunda ve 1 cm kalınlığında açıyoruz. Açtığımız hamurun üzerine tel süzgü yardımıyla kakao serpiyoruz. İncirli hamuru elimizle uzatarak kalın bir ip gibi yuvarlayıp vanilyalı hamurun üzerine koyuyoruz. Kakaonun bulaşmamasına özen göstererek vanilyalı hamuru kıvırıp incirli hamur ortasında kalacak şekilde iki ucu birleştiriyoruz. Bir tepsiye alıp buzdolabında 20-25 dakika kadar bekletikten sonra ,6-7 cm kalınlığında keserek yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Önceden 175 derecede ısıttığımız fırında ,beyaz kalacak şekilde ,yaklaşık 20 dakika kadar pişirip fırından çıkarıyoruz. Kurabiyeler soğuduktan sonra ,benmari usulü eritip krema ile karıştırdığımız çikolatayı ,yağlı kağıttan hazırlayıp ucunu minicik kestiğimiz huni yardımıyla kurabiyelerin üzerine dekoratif bir şekilde sıkıyoruz. Çikolatanın donmasını bekleyip servis yapıyoruz

ÇATLAK KURABİYE(SIVI YAĞLI UN KURABİYESİ)




1su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
aldığı kadar un

hepsi bu kadar

 yoğurun şekil verip fırına
çatlar çatlamaz hemen fırından alın kızarmadan beyaz pişmesi lazım
harika bi lezzet 
içine toz pudingleri ekleyerek aroma ve tad konusunda çeşitlilik yapabilirsiniz
sevgili arkadaşım komşum  www.nanemaydonoz.blogspot.com  gülün  tarifi
aslında ben bunu bikaç yıl önce yapmış bloğa koyup yayınlamışım
sonra unutup kalmıştı

bu aşağıdaki 
http://mutfaknotlari.blogspot.com/2008/11/sivi-yali-un-kurabiyesi.html 
gülümün sayesinde bu kurabiyeye yeniden aşık oldum 
hele onun elinden harika oluyor

bişeyi itiraf edeyim ben onun kadar güzel yapamadım

6 Şubat 2011 Pazar

ŞEKERPARE



evim evim güzel evim
bi hafta evden uzaktaydım.denizliye gittik bu akşam döndük
aslında güzeldi ama insan evini özlüyor yaaa
gelip biraz dinlendikten sonra bloğuma bakıp neler olmuş ben yokken diye biraz gezindikten sonra arşivimde bekleyen şekerpare'yi eklemeye karar verdim
hamur tatlılarını çok seviyorum.o sebeple sayfamda bi çok şekerpare birikti :))
bunu öğrencilere yapmıştım onlar beğenince ekleyeyim dedim
benim için yaptığım tarifin misafirlerimden geçer not alması önemli
tarifim malzemelerim şöyle


Malzemeler :
1 paket margarin (oda ısısında)
2 yumurta (sarının biri üzeri için ayrılacak)
1/2 su bardağı irmik
1/2 su bardağı şeker
1 kabartma tozu
1 paket vanilya
alabildiğince un
Şerbeti için :
5 su bardağı su
5 su bardağı şeker
1/2 limonun suyu
HAZIRLANIŞI
Önce şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
Yumuşamış margarin,irmik,şeker ve yumurta karıştırılır. un,kabartma tozu ve vanilya eklenip yumuşak bir hamur elde edilir.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılıp oval şekil verilir tepsiye dizilir.Çatalla üzerine bastırılır,yumurta sarısı sürülür ve fırına verilir.
Fırından çıkardıktan sonra ılıtılır ve soğuk şerbeti dökülür.Şerbeti çekmesi için üzeri kapatılır
afiyetle ve sağlıcakla kalın

Çıtır kaseler