15 Haziran 2008 Pazar

PEŞMELBA

Dün yosunbuka ile konuştuk uzun uzun söylemiştim kendisine senin peşmelbanı yaptım dolapta dinleniyor diye.nihayet güzelce soğudu ve olaptan aldım .valla nefiss bişi o şeftalinin misgibi kokusu, aroması ,bide soğuk olması tam yaz tatlısı
siz buyrun bakın yosunbuka nın  sayfasına daha neler var

bende geçeyim tarif arkadaşımın anlatımıyla aynen aktarıyorum
not:kesinlikle arkadaşıma katılıyorum yavaş yavaş dikkatli pişirmek lazım okarameli çektirmeniz gerekli
birde ben farklı olarak üzerine susam krokan hazırladım.dondurma yerinede azıcık şeker katıp çırptığım kremayla servis ettim çok nefistii











malzemeler:
8 olgun şeftali
1 bardak şeker
2 bardak su
limon suyu
vanilyalı dondurma
çilek sosu(ahududu yada hazır meyveli sos da olabilir.)
su ve şekeri kaynatın.kaynayınca kısıp 2 ye böldüğünüz şeftalileri kesik yerleri alta gelecek şekilde dizin.üstlerini hafif kapatacak kadar su ekleyin.(gerekirse)15 dk orta ateşte pişirin.tencereyi ateşten alıp şeftalileri içinde bırakarak soğutun.soğuyunca kabuklarını soyun.çekirdeklerini çıkarın.kaselere pay edin.kesik kısımları üstte kalacak.ortalarına birer top dondurma koyun ve sos gezdirip hemen servis yapın.
* şeftalileri pişirip soğuttum ve bir tepsiye dizip üstünü örtüp dolaba kaldırdım.yemekte hemen çıkarıp servis yaptım.*üstüne çıkar su koyarken abartmayın.bu tatlının özelliği yavaş yavaş karamelizeşmesi yoksa şerbette haşlamıyoruz.(!)
*arada kenarlardan şerbet alıp üstüne gezdirin pişerken.

SUSAMLI NEFİSS KURABİYE



kendi hazırladığım şeyleri hemen yiyemem.ama bu kurabiye öyle olmadı o nefis susam kokusu insanı yemeye zorluyor
mutlaka deneyin derim

malzemeler
1/2paket margarin
1su bardağı pudra şekeri
1çay bardağı sıvı yağ
1yumurta
1kabartma tozu
aldığı kadar un
üzerine:

1yumurta beyazı ve susam

şeker,yumurta , margarin,ve sıvı yağı ekleyip karıştırın.kuru malzemeyi yavaş yavaş ekleyip yoğurun.ele yapışmayan bir hamur olacak hafif dağılan bi hamur yuvarlarken hafifçe dağılabilir sorun değil korkmayın.ama yanlış anlamayın çokta darmadağın olmayacak
ceviz kadar aldığımız kurabiyeleri yuvarlayıp önce yumurta beyazına sonra susama bulayıp tepsiye sıralıyoruz
fırında hafifçe pembeleşecek
afiyet olsun

PORTAKALLI KEK


artık son portakallar
bende suyu için almıştım pazardan.kahvaltıda çocuklara hazırladığım zaman çok seviyorlar
oğluşumun canı kek isteyince baktım süt yok hadi portakallı yapalım dedim
malzemeler şöyle
3yumurta
1cup şeker
1/2cup sıvı yağ
1su bardağı portakal suyu
1fincan yoğurt(türk kahve fincanı)
1paket kabartma tozu
portakalrandesi(ben eklmemiştim koku çok yoğun değildi.diğer seferebol portakal kabuğu rendesi ekleyeceğim)
2-2,5 su bardağı un
klasik kek hamuru gibi hazırlanacak.şeker ve yumurta çırpılıp diğer sıvılar eklenecek.eleğe kuru malzemeler alınıp sıvı karışıma eklnecek
unu yavaş yavaş ekleyin .hepsi fazla olabilir.her una göre değişebiliyor
kalıba alıp190cde pişirin
afiyetler olsun

TAZE KAYISI SUYU

1/2 KG kadar kayısı
1su bardağı toz şeker
su
pazardan aldığım kayısının bikısmı kalınca atmaya gönlüm razı olmadı .sağlmadıda
çekirdeklerini alıp üzerine şekeri ekledim üzerini geçecek kadar su
bıraktım kaynamaya
kayısılar yumuşadığında ocağı apattım süzgeçten geçirdim bu aşamada yeniden şeker ve suyunu ayarladım.dolaba alıp soğuttum .çocuklar çok sevdiler.katkısız doğal meyve suyu sizde deneyin
afiyet olsun

14 Haziran 2008 Cumartesi

ALMAN PASTACIKLARI



MALZEMELER:
125 gr margarin
1 su bardağı süt
3 yumurta
1 çay bardağı şeker
30 gr maya veya 1 tane instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
yarım su bardağı ılık su
yeterince un
KREMASI:
1/2 lt süt
1 çay bardağı şeker
3-4 kaşık kakao
3 yemek kaşığı un
1 yumurta
50 gr margarin
hazırlanışı:
*Ilık su, süt, maya, şeker ve tuz karıştırılır.
*15-20 dakika bekletildikten sonra diğer malzemeler
eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.

*Hamur 2 katına çıkıncaya kadar üzeri örtülü bir
şekilde bekletilir.
*Hamur merdane ile 1 parmak kalınlığında açılıp
su bardağı yardımı ile daireler kesilir.

*Kesilen hamurlar yağlanmış tepsiye dizilir ve
15-20 dakika tepside mayalandırılır.
*200 derece kızdırılmış fırında üzerleri kızarıncaya
kadar pişirilir.
*Krema için yağ ve vanilya haricindeki malzemeler
kaynayıp koyulaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
Kaynadıktan sonra ateşten alınıp içine vanilya ve katıyağ
eklenerek çırpılır.
*Krema ve hamurlar soğuduktan sonra hamurlar ortadan ikiye
kesilip (tam olarak koparmadan) içine krema sürülür
*Üzerlerine bolca pudra şekeri elenir.

ŞEFTALİLİ RULO PASTA



malzemeler:

5yumurta
1su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı un
1paket kabartma tozu
1paket vanilya

arasına vanilyalı puding
üzerine şanti
yumurta beyazlarını bir fiske tuz atıp şanti gibi olana kadar köpürtün üzerine sarıları ve şekeri ekleyip yine çırpın en son un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin ve karıştırın fırın tepsisine alıp pişirmeye bırakın zaten çok çabuk pişiyor fırından alıp hemen rulo sarın o beklerken pudingi pişirin .ruloyu açıp pudingi yayın ruloyu tekrar sarın dolapta soğuduktan sonra şantiyle kaplayın
süsleyip soğuttuktan sonra servis yapın
afiyet olsun

12 Haziran 2008 Perşembe

ÖZEL KATLAMALI BÖREK


sevgili yeşimciğimden öğrendiğim nefis bir börek içine patatesli kıymalı peynirli içlerle hazırlayabilirsiniz
ben bu böreği kıymalı hazırlamıştım nefisti tavsiye ediyorum kesinlikle
yeşimciğimin anlatımıyla
malzemeler:
2 yufka
sosu: 1/2 paket erimiş margarin
-1/2 çay bardağı sıvıyağ
içinne kaşar veya sosis
HAZIRLANIŞI:
1 yufkayı masamızın üzerine seriyoruz.-üzerine sosumuzu sürüyoruz.-üzerine 2. yufkamızı seriyoruz-üzerine yine sosumuzu sürüyoruz-yufkayı kare olucak şekilde katlarken yine sostan sürüyoruz.-kare olan yufkamızın uçlarını ortada birleştirecek şekilde uç uça gelecek şekilde yine katlıyoruz.-şimdi kat yerlerinden önce artı şekilde sonra çarpı şeklinde kesiyoruz.-elimizde 8 eşit üçgen olucak-1 üçgeni elimize alıp ortasını açıyor ve iç malzemeyi koyup yine eski şekline getiriyoruz-yufka katlarının olduğu kısım tepsimizin üstüne gelecek şekilde diziyoruz.-kalın kısım tepsinin altında olucak...-dediğim şekilde kestiğinizde zaten görüceksiniz...-üzerlerine yumurta sarısı sürüp sıcak fırına veriyoruz....-milföy böreği gibi kabarıp kat kat çıtır bir börek oluyor

11 Haziran 2008 Çarşamba

incirli muhallebili tatlı&incirli kek



malzemeler
3yumurta
1su bardağı toz şeker
7-8tane kuru incir(yıkanıp doğranıp soğuk suya ıslatılacak)
1su bardağı ufalanmış ceviz
1paket kabartma tozu
vanilya
1su bardağı un(kek kıvamında olacağı için çok az ekleme olabilir)
şerbeti:
1yemek kaşığı granül kahve
3-4yemek kaşığı şeker
1su bardağı su

Muhallebi :

2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı  un
1 lt süt
5 yemek kaşığı toz şeker
50gr tereyağı
1 poşet toz krem şanti



hazırlanışı
kekimizi hazırlayıp yağlanmış tepsiye döküyoruz.piştikten sonra şerbeti karıştırıp sıcak kekin üstüne eşit şekilde dökeceğiz


- Krem şanti haricindeki malzemelerle muhallebiyi yapın. Piştikten 5 dakika sonra 1 poşet toz krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın.
kekin üzerine yayın

afiyet olsun

4 Haziran 2008 Çarşamba

EKMEK DOLMASI



200 gr. kıyma
yuvarlak ekmek
3 adet sivri biber
3 adet domates
2 yemek kaşığıtereyağı
3 adet kuru soğan
2-3diş sarmısak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

hazırlanışı:

ekmeğin üst kısmını ı kapak şeklinde kesin. İç kısımlarını boşaltın ve saklayın. Tavada yağı eritin. Kıyma ve zar şeklinde doğradığınız soğanı, suyunu bırakıp çekene kadar, karıştırarak kavurun. Üzerine dövülmüş sarmısak, pul biber, karabiber, kimyon ve tuz atın. İnce ince doğradığınız sivri biberleri ekleyin en son domatesi ekleyip bi iki tur karıştırın. 1 bardak su koyun, 10 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın. Ufalanmış ekmek içini de ilave ettikten sonra bu harçla ekmeğin içini doldurun. büyük bir tencereye 1su bardağı su1su badağı et suyu koyun üzerine metal süzgeç ,makarna süzgeci herhangi birini koyup ekmeği süzgecin üzerine koyunekmeğin üzerine azıcık sıvı yağ gezdirine kmek yumuşayana kadar pişirin.süzgeç yoksa tencerenin üzerine şişleri koyup ekmeği üzerinede yerleştirebilirsiniz ama bunu denemediğim için garanti veremem .ekmek yumuşadığı zaman düşebilirmi bilemem.netteki araştırmalarda okudum bu şişleri
aldığım tarifler sadece buğlama ile pişiriliyordu ama ben en son birazda fırında beklettim üzeri hafifçe kıtırlaştı öyle çok daha güzel oldu gibime geliyor.davetler için bence çok şık bir yemek
umarım beğenirsiniz
afiyet olsun
Sıcak servis yapın.

2 Haziran 2008 Pazartesi

KAKAOLU ISLAK KURABİYE-ŞERBETLİ KURABİYE

-geçenyıldı sanırım kurabiyeyi ilk yapışım.haticeciğimden almıştım tarifi ben içine sade sevmediğim için bol damla çikolata eklemiştim.
arşivde yerini almış yapanlar tarafındanda beğenilince favorim olmuştu o aralar
neden yayınladım soracaksınız şimdi
sevgili şadiyecim üzülmüş kurabiyeleri biraz sert olunca bende benim kurabiyeleri paylaşayım dedim.şadiyecim kalk gel çayıda demledim şöyle balkonda yeriz
isteyen olursa beklerim arkadaşlar çekinmeyin







Malzeme Listesi :
125 gr tereyagi veya margarin
3 çorba kaşığı kakao
1 adet yumurta
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1çay bardağı damla çikolata
aldığı kadar un
şerbeti içi:
1,5su bardağı şeker
1,5 su bardagi su 
Yapılışı :
Bütün malzemeler karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır. Ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlanıp tepsiye sıralanır. fırından çıktıktan sonra kaynamış soğumuş şerbete batırılıp çıkarılır hindistan ceviziine bulanır
Sade birakip uzerine yeşil fıstıklada susleyebiliriz

Klima, Soğutma Uzmanından Alınır