27 Şubat 2008 Çarşamba

HİNDİSTAN CEVİZLİ PUFİDİK

B u tarifimi porselen demlik etkinliği için yayınlamaya karar verdim ev sahibemiz sevgili papatya68
ablacım kolay gelsin sana
bu gün kurabiyeyi yiyen ve çok beğenen Hatice hocama sevgiler gönderiyorum.
kağıda yazdığım tarifte umarım sorun yoktur varsa buradan tekrar bakın hocam

Malzeme Listesi :
250grtereyağı
 1 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta (birinin beyazı üerine ayrılacak)
1 su bardağı pudra şekeri
 1 çaybardağı hindistan cevizi
1paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı ufalanmış fındıkveya ceviz
 2 yemek kaşığı kuş üzümü
ÜZERİ İÇİN: 1yumurta beyazı yeteri kadar hindistan cevizi
Yapılışı :
oda ısısındaki margarin ve şekeri karıştırıp ardından sırasıyla yumurtayı hindistan cevizini kabartma tozu vanilya ve unu ilave edip ele yapışmayan ama çokta yumuşak olmayan bir hamur yoğuruyoruz.hamuru çok fazla yoğurmamak gerekli çünkü margarin elimizin ısısıyla eriyip hamurun kıvamını yumuşatacak ve istediğimiz hamura ulşammamızda zorluk çıkacaktır. hamura en son fındık ve üzümü ekleyip şöyle bi karıştırıyoruz ceviz büyüklüğünde parçalar alıp önce yumurta beyazına sonra hindistan cevizine buluyoruz tepsiye sıralayıp orta hararetli fırında pişiriyoruz ben185c depişirdim NOT: kurabiyeyi çok yüksek ısıda pişirirsek kurabiyenin dışı pişecek içi hamur kalacaktır çokaz ısıda pişersede kupkuru hoş olmayan kurabiyelerimiz olur afiye olsun

21 Şubat 2008 Perşembe

ZENCEFİLLİ DÜĞME KURABİYE

dün yani perşembe günü sınıf beslenmesi sırası bizdeydi
bende pasta ve poğaçanın yanına çocuklar mutlu olsunlar diye bu kurabiyeleri hazırladım.çok beğendiler
kurabiyelerin şeklinde sevgili uzakköşe alev den etkilenerek hazırladım
Malzeme Listesi :
150GR TEREYAĞI
1SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
1ÇAY KAŞIĞI KARBONAT(SİLME)
1ÇAY KAŞIĞI VANİLYA
1YUMURTA
1ÇAY KAŞIĞI ZENCEFİL
ALDIĞI KADAR UN yeteri kadar çikolata(bende parça halde olduğu için tam miktarı bilemiyorum ama sanırım50-60gr kadar bitter yetecektir.sadece çizgide kullanacağız)
Yapılışı :
oda ısısındaki tereyağı ve şekeri karıştırıp yumurtayıda ekliyoruz ardından bir az miktarda unu ,karbonatı,zencefil ve vanilyayı eleğe alıp eleyerek sıvı harca ilave ediyoruz.sonra alabildiği kadar un ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz unlanmış zeminde hamuru yarım cm kadar açıp su bardağıyla kesiyoruz.çıkan yuvarlaklara çay bardağıyla basıyoruz ama sadece iz oluşması için hamurun kesilmemesi gerekli buna dikkat edelim.daha sonra bir çay kaşığı sapıyla veya başka sivri uçlu birşeyle hamura düğmemizin deliklerini oluşturuyoruz.185cde çok kızarmadan hafif pembe renkte pişirip fırından alıyoruz.kurabiyelerimiz tamamen soğuyunca benmariusulu erittiğimiz çikolatayı yağlı kağıttan yaptığımız külaha alıp iplerimizi çiziyoruz işte bukadar.çocuklar çok beğendi afiyet olsunnn

16 Şubat 2008 Cumartesi

PERDE PİLAVI


Malzeme Listesi :
Pilav için : 2 subardağı pirinç
400grkuşbaşı
200 g badem
1 paket dolmalık fıstık
1/2 paket kuş üzümü tereyağ
Hamur için : 1/2 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı su
2 yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu tuz,un
Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler yoğurularak yumuşak bir hamur elde edilir . Etler düdüklü tencerede az su ile haşlanır .(bu aşamada tuz eklenmez etlerin sertleşmesine sebep olacaktır)Daha önceden ıslatılmış pirinç süzülür tereyağ ile kavrulur ve etin suyu üzerine dökülerek pilav pişirilir.(ben 1su bardağı pirince1,5su bardağı su eklerim)Pilav pişerken içerisine ayıklanmış ve yıkanmış kuş üzümleride atılır. Bademler çok az haşlanır ve kabukları soyulur .Tencere tereyağ veya margarin ile iyice yağlanır biraz dolaba konularak donması sağlanır, yağ donunca bademlerin yarısı istediğiniz şekilde yapıştırılır.Hamur biri küçük olmak üzere iki parçaya ayrılır .Büyük parça tencereyi kaplayacak şekilde açılır ve yapıştırılan bademlerin üzerine serilir.Kalan bademler ve fıstıklar tereyağında kavrulur,etlerle birlikte pilavın içerisine ilave edilip karıştırılır ve kalıbın içine dökülür.Küçük hamur parçasıda açılıp pilavın üzerine kapak gibi serilr üzeri sıvı yağ ile yağlanıp 200 derecede kızarana kadar pişirilir .fırından aldıktan sonra bisüre sıcaklığın çıkması beklenir.dikkatlice ters çevirilir.dilimlenip servis yapılır afiyet olsun

12 Şubat 2008 Salı

Kalbim sende pastası




Malzeme Listesi :
5YUMURTA
1SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
1,5SU BARDAĞI UN
1PAKET KABARTMA TOZU
1POŞET KREM ŞANTİ
Çikolata Ganaş malzemeleri ; 200 gr küvertur çikolata ( 100 gr bitter + 100 gr sütlü ) 200 ml sıvı krema arzuya göre 1 çorba kaşığı tereyağı
Yapılışı :
ganaş için öncelikle orta boy cezveye kremamızı koyup orta hararetli bir ateşte kaynatalım. Ara sıra karıştırmamız ve yüksek ısıda kaynatmamamız çok önemlidir. Çünkü çok çabuk dibi tutabilir.
2- Çikolatalarımızı küçük küçük keselim. Ve kremamız kaynadıktan sonra hemen ateşten alıp içerisine çikolatalarımızı ilave edelim. Devamlı karıştırarak sıcak kremanın içerisinde çikolataların erimesini sağlayalım.
3- Çikolata, kremanın içerisinde eritildikten sonra pürüzsüz bir görünüm almalıdır.
4- Eğer arzu ederseniz çikolatayı kremanın içerisinde eritirken tereyağımızıda ilave edip üçünü karıştırabiliriz. Tereyağı ganaşımıza kayganlık, parlaklık ve lezzet verecektir.. Hazırladığımız ganaşı büyük bir çelik kaba veya başka bir geniş kaba aktaralım. Eğer mermer tezgahınız varsa tezgahınızın üzerine yavaşça çikolatanızı döküp spatula ile çikolatayı tavlamalısınız. Tavlarken, çikolatayı spatula ile sağa sola doğru hareket ettirmeniz gerekiyor. Eğer benim gibi mermer tezgahınız yoksa , ayrı geniş bir kaba koyduğumuz ganaşımızı yine spatula ile sağa sola doğru 5 dakika karıştıralım. Ganaşın hava almasını sağlamamız gerekmektedir. Bu işlemden sonra ganaşımızı serin bir yerde dinlendirelim. Kullanmak için biraz koyulaşmasını beklememiz gerekmektedir. kekiçin: yumurta aklarına bir fiske tuz ekleyip beyazlaşana kadar çırpalım şeker ve sarıları ekleyip yine bi iki tur çırpalım.sonra mixeri kapatıp kaşıkla devam edelim.eleğe un ve kabartma tozunu alıp bir yandan eleyip bir yandan kaşıkla hamuru çok hırpalamadan karıştıralım.yağlı kağıt serilmiş kalıba hamuru boşaltalım 185cde pişirmeye bırakalım.kek pişerken fırını hemen açmayalımki kekimiz sönmesin sonra hazırlanan kekimizi ikiye veya üçe kesip katlarını oluşturalım.soğuyan ganaşı aralarına sürüp en son pastamızın üstünü kaplayalım.pastamız yamamen soğuyunca kenarlarına hindistan cevizi veya rende çikolatalarla süsleyelim üstünüde şantiyle süsleyip birsüre daha dolapta beklettiktten sonra servise hazırdır BİLGİ NOTU:GANAŞ TARİFİ VE YAPIM AŞAMALARI SEVGİLİ PASTACININ(BURCU) TARİFİ VE ANLATIMIYLA YAYINLANMIŞTIR.




ISPANAKLI KİŞ


Malzeme Listesi :
100 gr. margarin veya tereyağ 1 yumurta 1 çay kaşığı tuz bir fiske şeker 3-4 yemek kaşığı soğuk su iç malzemesi: 1 kg ıspanak 1 kutu krema 1 su bardagi kasar peyniri rendesi tuz ve istenilen baharatlar
Yapılışı :
ıspanakları biraz haşlayıp suyunu süzelim.suyu tamamen süzülen ıspanağa kremayı ekliyoruz.ıspanağın soğuması lazım sıcak halde eklemiyoruz kremayı. kaşar rendesi tuz ve istenilen baharatlarla tatlandırılır hamur malzemesini yoğurup unlu zeminde merdaneyle açalım.yağlanmış kalıba hamuru parçalamadan dikkatlice seriyoruz.kanrlarındaki fazla parçaları koparıp alıyoruz.iç malzemeyide hamurun üzerine eşit şekilde yayıp hamurun rengi istediğimniz hale gelince(hafif pembe) fırından alıyoruz afiyet olsun

Çıtır kaseler